Darázsfészek
Ha tél, és első hóesés, akkor bizony nálam indul a kelt tészta szezon :) Ahogy egyre hidegebb lesz, engem egyre inkább elfog a vágy, hogy dagasztó fokozatra kapcsoljam a Rabszolgát, és jobbnál jobb töltelékeket és formát találjak a tésztának, aztán miközben sülés közben betölti a lakást a kalács illata, kotyvasszak egy kakaót.
Szóval, gyertek, hozzátok a bögréteket és a tányérokat! Mézi barátom pedig bemutatja: a darázsfészket :)
A tésztához:
- 3 dl tej
- 5 dkg vaníliával illatosított cukor
- 2 dkg élesztő
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- 6 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 3 evőkanál cukor
- 3 dkg olvasztott vaj
+ vaj a forma kikenéséhez
Locsolni:
- 1 dl tej
- 1 evőkanál vaníliával illatosított cukor
A tészta összetevőiből rugalmas tésztát gyúratunk a dagasztó fokozaton, majd hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyomkodjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a dió és a cukor keverékével. Tekerjük fel, vágjuk fel kb. 3 cm széles szeletekre. Egy kivajazott formában rakosgassuk el őket, majd hagyjuk duplájára kelni. Én két formába tettem, így elég lapos lett, legközelebb egybe fogom tenni.
A megkelt tésztát hideg sütőbe tesszük, majd felkapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Amikor már elkezd pirulni, meglocsolgatjuk a cukros tejjel és már kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Megjegyzések