Tökös pite avagy Pumpkin pie
A sütőtökös pite már tavaly is izgatta a fantáziámat, nálunk ehhez hasonló ízkombinációval nem is lehet találkozni. Mert, azért valljuk be, a sütőtök az zöldség. Persze, esszük cukorral meg fahéjjal megsütve, de azért mégiscsak zöldség. Hogy kerül egy zöldség egy édes desszertbe? Ráadásul nem is csak a tésztába, jó alaposan elrejtve a kíváncsi tekintetek elől, hanem kíméletlenül bele a töltelékbe, fő ízként, semmi kendőzési kísérlet.
A recept a Nélkülözhetetlen Desszertek című könyvemből van, ami sajnos korántsem annyira nélkülözhetetlen, mint azt a neve mutatja, de azért akadnak benne egészen kiváló dolgok. A pités meg a sajttortás fejezetet érdemes például forgatni :)
Mit mondjak, az amerikaiak tudhatnak valamit. Bár a töltelék egy kicsit édesebb, mint amit az ízlésem jónak tart - a fiúknak semmi bajuk nem volt vele -, nagyon krémes, a tészta megfelelően ropogós, ha pedig esetleg megfejeljük egy gombóc vaníliafagyival, vagy tejszínhabbal - pie tastes better with cool wHHHip, hehe -, az az este igazi megkoronázása.
A tészta:
- 15 dkg finom liszt - meg egy kicsi a nyújtáshoz
- 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
- 2 teáskanál cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej
- 4 evőkanál hideg víz
A töltelék:
- 50 dkg sütőtök
- 2 tojás
- 18 dkg barna cukor
- 0,8 dl tejszín
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál szerecsendió
A sütőtököt sütőben megsütjük, lehúzzuk a héját, összetörtjük és hagyjuk kihűlni.
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, hogy ne nagyon olvadjon meg a vaj. Ha van késes aprítód vagy erre alkalmas robotgéped, azzal is gyorsan össze lehet dolgoztatni. Elég kemény tésztát kellene kapnunk, ezt csomagoljuk alufóliába, majd tegyük a hűtőbe kb. 1 órát pihenni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát nyújtsuk ki, tekerjük fel lazán a nyújtófára, majd tegyük a piteformába. A széleit vágjuk le, béleljük ki sütőpapírral, szórjunk rá valami nehezéket - rizs, bab, lencse, sütőgolyó, ami kéznél van -, majd süssük elő 10 percig.
A töltelékhez ezalatt dolgozzuk össze a hozzávalókat a kihűlt tökkel, keverjük simára.
A nehezéket és a sütőpapírt távolítsuk el, tegyük a helyére a tölteléket, majd süssük tovább, kb. 40 percig. Akkor jó, ha a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a töltelék.
Szobahőmérsékletre visszahűtve tálaljuk.
Megjegyzések