Olasz karamellkrémes torta
Szeptemberben belém bújt a kisördög annyira, hogy megkeressem a módját annak, hogy előfizessek a Southern Living magazinra. Nem volt egyszerű, nem is volt olcsó, és kisebb kézbesítési problémák után most már a kezemben a harmadik, Karácsonyi szám. Lapozgattam, és bizony megakadt a szemem egy csodás tortán. Balázsnak mostanában lesz a születésnapja, úgyhogy nem is volt sokáig kérdés, hogy bizony ez a torta lesz a szerencsés versenyző.
A kép alapján azt hinné az ember, hogy ez egy baromi bonyolult torta, de az újságban azt írja a kommentár a kép mellett, hogy a kókuszforgácsok teszik az egyébként egyszerű tortát fejedelmivé.
Maga a torta elég kicsinek néz ki elsőre, de higgyétek el, mivel töménytelen mennyiségű cukrot déli életérzést tartalmaz, egyszerre bőven elég belőle egy vékonyka szelet :) A recept eredetije, dupla mennyiségekkel ITT olvasható.
A tortához:
- 1 nagy kókuszdió - ebből lesz 1,5 csésze kókuszforgács és még marad is
- 1/2 csésze finomra darált törökmogyoró - az eredeti receptben pekándió
- 1/2 csésze puha vaj - az eredetiben vaj és "shortening" szerepel, ami egyfajta zsiradék, én ezt vajjal helyettesítettem
- 3/4 csésze porcukor
- 1/4 csésze barnacukor
- 3 nagy tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 csésze író
- 1/2 csésze cukrozott kókuszreszelék - itthon szerintem csak natúr van, szvsz nem kell még több cukor
A karamellkrémhez:
- 1/2 csésze vaj
- 1 csésze barna cukor - az eredeti világos és sötét barna cukorból
- 1/4 csésze zsíros tejszín
- 2 csésze porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A krémsajtos krémhez:
- 1/8 csésze vaj
- 10 dkg krémsajt
- 1 csésze porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Kezdjük a dolgot a kókuszdióval. Fúrjunk rá lyukat, csorgassuk ki a levét, majd essünk neki kalapáccsal. Verjük le a héját, a belső részről hámozzuk le a barna részt, majd zöldséghámozóval vágjunk belőle forgácsokat. Száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd hagyjuk hűlni.
Ezután keverjük össze a tésztát. A vajat keverjük habosra a cukorral, a vanília kivonattal, majd adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját, adjuk hozzá a kókuszreszeléket - nem a forgácsot! -, a mogyorót, majd az írót és a sütőporral elkevert lisztet. A keveréket tegyük félre. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, forgassuk össze a tészta másik felével, majd tegyük bele egy kivajazott-kilisztezett tortaformába.
180 fokon kb. 25-30 perc kell neki, hogy átsüljön. Tűpróbával ellenőrizzük, majd tegyük félre hűlni, majd vágjuk félbe vagy háromba, ahogy kijön a lépés.
Ha kihűlt a torta, akkor készítsük el a karamellás krémet: a barna cukrot olvasszuk fel a vajban nagy lángon, ez kb. 7-8 percet vesz igénybe, majd adjuk hozzá a tejszínt - csapkod, de nem megijedni -, forraljuk fel. Az egészet tegyük robotgépbe és verjük bele a porcukrot és a vaníliát. Kb. 10 percig kell verni, mire összeáll. Azonnal kenjük a tortára, mert gyorsan szilárdul. Ez a krém a rétegek közé és a torta tetejére kerül.
A krémsajtos krémhez keverjük ki a hozzávalókat, majd kenjük a torta oldalára és nyomkodjuk bele a pirított kókuszforgácsot.
Ezután keverjük össze a tésztát. A vajat keverjük habosra a cukorral, a vanília kivonattal, majd adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját, adjuk hozzá a kókuszreszeléket - nem a forgácsot! -, a mogyorót, majd az írót és a sütőporral elkevert lisztet. A keveréket tegyük félre. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, forgassuk össze a tészta másik felével, majd tegyük bele egy kivajazott-kilisztezett tortaformába.
180 fokon kb. 25-30 perc kell neki, hogy átsüljön. Tűpróbával ellenőrizzük, majd tegyük félre hűlni, majd vágjuk félbe vagy háromba, ahogy kijön a lépés.
Ha kihűlt a torta, akkor készítsük el a karamellás krémet: a barna cukrot olvasszuk fel a vajban nagy lángon, ez kb. 7-8 percet vesz igénybe, majd adjuk hozzá a tejszínt - csapkod, de nem megijedni -, forraljuk fel. Az egészet tegyük robotgépbe és verjük bele a porcukrot és a vaníliát. Kb. 10 percig kell verni, mire összeáll. Azonnal kenjük a tortára, mert gyorsan szilárdul. Ez a krém a rétegek közé és a torta tetejére kerül.
A krémsajtos krémhez keverjük ki a hozzávalókat, majd kenjük a torta oldalára és nyomkodjuk bele a pirított kókuszforgácsot.
Megjegyzések