Feketecseresznyés rózsahalmok
Jade kekszét egyszer már csináltam, de ez egy másik változat, Napmátka konyhájából. Nekem sajnos nincs házi rózsakivonatom, csak bolti rózsavizem, de szerintem nem lett rossz a végeredmény.Viszont a rózsavízzel tessék vigyázni, mert könnyen szappan jelleget ölthet az egyébként nagyon finom sütemény :)
Hozzávalók, 12 nagy kekszhez:
- 1 bögre rétesliszt
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál tej
- 3,5 dkg aszalt feketecseresznye
- 1/4 bögre cukor
- 1 kupak rózsavíz
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
Én robotgéppel dolgoztattam ki a tésztát, de kézzel is nyugodtan hozzá lehet fogni. A vajat habosra keverjük a cukorral és a sóval, majd jöhet bele a tej,és a rózsavíz. Amikor a massza egynemű lesz, adagoljuk bele a lisztet és a sütőport, majd a feketecseresznyét. Én addig járattam a gépet, amíg nagyobb morzsákba össze nem állt a tészta, a végső gyúrást már kézzel csináltam.
Ha túl lágynak érzed a tésztát, akkor tedd kicsit hűtőbe, hogy a vaj visszaszilárduljon.
A sütőt melegítsd be 180 fokra, a tésztából gyúrj diónyi kupacokat, majd helyezd el egy sütőpapírral kibélelt tepsin, és dugd a sütőbe. Kb. 5 perc után érdemes ránézni, hogy mennyire terül, ha nem nagyon, akkor egy kanál hátával el lehet lapítani. Összesen 12 perc kellett neki, a felszedésnél pedig megvártam, amíg teljesen kihűl.
Megjegyzések
És én is egyet értek az előttem szólókkal. :D