Nigella banánkenyere
Na, mi van ma? Igen, igen, Könyves Kedd :) Sok-sok könyvem van, ez az egyike annak, ami a tengeren túlról érkezett egy mosolygós csomagban - azóta vannak már egyéb forrásaim is. A How to Be a Domestic Goddess-ról van szó. Sütöttem már belőle, igaz nem sokat. Lehet, hogy a nyakatekert mértékegységek miatt, de nem lett a kedvencem.
A múlt hét kedden viszont ez lett a soros, banánkenyér receptet kerestem a nyomi banánjaim mellé. Ritkán mondok ilyet, de ez a recept bizony nekem nem tetszik. Vagy az alapanyagokkal volt gond. Vagy nem tudom. A lényeg, hogy a vaj "kivált" a tésztából sütés közben és olyan fura lett az egész... A végén persze, hűléskor visszaszívta, attól meg ilyen szottyos lett. Az ízével nincs baj, sőt, nagyon fincsi banános, rendesen át is sült, de ez az állag.
Megsütötte már valaki? Tapasztalatok?
- 1/2 bögre aranymazsola - ehelyett én vörösáfonyát tettem bele
- 1 bögre és 2 evőkanál liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 bögre puha vaj ~ 12 dkg-ot mondott rá a mértékegységváltó, én 10 dkg-ot tettem bele, de ez is soknak tűnt. Szerintetek?
- 1/2 bögre cukor
- 2 nagy tojás
- 4 kicsi, de nyomott banán, összetörve
- 1/4 bögre összevágott dió - ehelyett mandulát tettem
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A vajat habosra keverem a cukorral, majd megy hozzá a tojás, a vaníliakivonat, a só és a banánok. A lisztet összekeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, aztán összekeverem a vajas kulimásszal. Simára keverem, aztán egy spatulával belekeverem a mandulát és a vörösáfonyát.
A kence megy egy sütőpapírral bélelt formába. De igazából nem is kell a sütőpapír, mert annyira vajas a tészta, hogy szerintem biztos nem ragad bele.
180 fokon sütöttem, kb. 1 óra és 15 percet.
Megjegyzések
nem tudom, hogy a végeredmény szempontjából számít-e de én türelmetlen vagyok és az ilyen tésztáknál a puha vajat mindig mikróban puhítom, amitől 99%ban olvasztott lesz.
ezért nem szoktam angol szakácskönyveket venni, engem ne fárasszanak a hülye mértékegységeikkel, ez is magyarul van meg :-), meg ott a bbcgoodfood az normális...
Ezek szerint nem a vaj a ludas. Mondjuk az ilyen tej, cukor, liszt dolgokat simán ki tudom mérni "cup"-ban - van a tescoból gazdaságos 1, 1/2, 1/3, 1/4 cupos készletem -, de a vajjal mindig bajban vagyok. Lehet, hogy nekem is az olvasztás lesz a megoldás :)
A magyar verzióban egyébként rendes mértékegységek vannak vagy ott is maradt a bögre?
Zsuzsanna: valószínűleg ez lesz a gond. Mondjuk, tudod, kinek mekkora 4 kis banán :)
Nekem sokáig Nigella volt a kedvenc, de nem is olyan régen Rachel Allen és szakácskönyvei egy körbepörgős rúgással letaszították a trónjáról, legalábbis nálam :)
Mondjuk én még sosem próbáltam Nigella receptet elkészíteni, de nézni szerettem, szeretem
Bianka: finomnak finom :)
Lilla: akkor a vaj lesz a ludas itt is. Vagy a sok banán. Vagy nem tudom :D Majd a héten kipróbálom a Rachel Allen féle verziót is, az normális mértékegységekben (is) meg van adva.