Zöld krémleves
Nagyon szeretem a krémleveseket, így aztán, amikor megláttam az ÉVA magazin januári számában a brokkolilevest, egyből tettem a recept mellé egy post-it-et, hogy ezt meg kellene csinálni. Bevásároltam, és mivel felületesen olvastam el a receptet, a kis zacskó borsót nagyvonalúan bedobtam a rendes hűtőbe, nem küzdöttem azzal, hogy bepasszírozzam a jégbe a brokkoli mellé.
Másnap előkészítettem az alapanyagokat, de amikor végiggondoltam, hogy a 450 gramm fagyasztott - immár kiengedett - borsóból csak 150 gramm kellene, a többit meg dobhatnám ki, mert én másnap elutazom, visszafagyasztani viszont nem lehet... Nos, úgy gondoltam, hogy a brokkoli marad a fagyasztóban, a kiengedett borsó meg megy a levesbe mind. Így viszont nem már nem is brokkolikrémleves, hanem valami... zöld :)
- 3 nagy krumpli - kb. 35 dkg
- 45 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 nagy fej hagyma
- 1 evőkanál szárított zöldségkeverék, vagy 1 leveskocka
- 4-5 dl víz
- só
- bors
- 1 kis csokor friss menta
- 1 evőkanál olaj
A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk az olajon, majd jöhet rá a meghámozott, apróra vágott krumpli. Kicsit összemelegítjük, só, bors, szárított zöldségek és a víz, hogy ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ekkor jöhet bele a zöldborsó és a menta, majd az egészet még kb. 10 percig főzzük, ezalatt a borsó is megpuhul. Az egész mehet a turmixgépbe, és teszünk hozzá még annyi vizet, hogy elérjük a kívánt állagot. Én sűrűn szeretem, de lehet nyugodtan lazábbra is főzni, ki hogy szereti.
A tálaláskor sült bacont szórtam a tetejére.
Megjegyzések
Ildy: most úgy tűnik, hogy megint ilyen krémleveses időszakom jön, mert ilyen hidegben ez esik jól :)
Ami: :)
Tényleg nagyon szép ez a zöld szín...
:)