Curry-s karfiolkrémleves
Ez a leves úgy keletkezett, hogy brokkolikrémlevest szerettünk volna készíteni anyukámmal. Csak ugye brokkoli, na az nem volt, ellenben egy egész szép karfiolt sikerült megszereznem.Azóta többször és készült, most kivételesen sikerült "lekapnom", mielőtt az egész eltűnt volna.
A csípősségét a curry határozza meg, ha "mild"-ot veszel, ahogy én szoktam, akkor csak kellemesen fűszeres lesz, ha "hot"-ot, akkor erős. Én a legjobban sajtos pirítóssal szeretem, de pirított zsemlekockával vagy akár baconchipssel is finom.
Hozzávalók, 4-5 személyre:
A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Majd mehet rá a karfiol, kicsit átmelegítjük, só, bors, fokhagyma összezúzva, curry, majd felöntjük az egészet az alaplével és addig főzzük, amíg a karfiol meg nem puhul. A levest botmixerrel vagy turmixban pürésítjük, amíg el nem érjük a megfelelő állagot. A tejszínt elkeverjük a liszttel, majd behabarjuk vele a levest és jól kiforraljuk.
A csípősségét a curry határozza meg, ha "mild"-ot veszel, ahogy én szoktam, akkor csak kellemesen fűszeres lesz, ha "hot"-ot, akkor erős. Én a legjobban sajtos pirítóssal szeretem, de pirított zsemlekockával vagy akár baconchipssel is finom.
Hozzávalók, 4-5 személyre:
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis fej hagyma
- 1 fej karfiol, rózsáira szedve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál curry por
- 5 dl alaplé - vagy leveskocka
- só
- bors
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Majd mehet rá a karfiol, kicsit átmelegítjük, só, bors, fokhagyma összezúzva, curry, majd felöntjük az egészet az alaplével és addig főzzük, amíg a karfiol meg nem puhul. A levest botmixerrel vagy turmixban pürésítjük, amíg el nem érjük a megfelelő állagot. A tejszínt elkeverjük a liszttel, majd behabarjuk vele a levest és jól kiforraljuk.
Megjegyzések
araniel: hajrá :)