Mákos-marcipános süti
Pénteken úgy jöttem haza, hogy vasárnap ezt fogom sütni. Nem igaz, mert már csütörtökön is, csak épp nem volt lelki erőm felkelni és megcsinálni. Tekintettel arra, hogy kb. 20 perc alatt kész lehet vele lenni, ez aztán az igazi lustaság. Meg is kaptam érte a magamét pénteken, úgyhogy vasárnap már nem lehetett kibúvót találni.
Akkor sem, ha anya azzal ugrasztott fel 11-kor a kedvenc sorozatom mellől, hogy "fél óra múlva ott leszünk nálad". Asszem rekordot döntöttem, hogy a fiúk hathatós segítségével 20 perc alatt fogadóképessé tettük a lakást :) Viszont most jövök két heti sütiadaggal, úgyhogy elég sok ilyen recept lesz mostanában.
Ezt a sütit bekönyvelték nekem egynek, a csokis-narancsost egy másiknak - új adagot, persze -, most már "csak" 12 félét kell kitalálnom.
- 5 dkg vaj
- 5 dkg barna nádcukor
- 10 dkg liszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál darált mák
- 1,5 dkg marcipánmassza
- ha nem állna össze: 1-2 evőkanál tej
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, addig pedig gyúrjuk össze a tésztát a hozzávalókból. Nekem kellett még bele egy kis nedvesség, ezt tejjel oldottam meg. Aztán szétadagoltam 12 kis gombóccá, ezek mentek a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd be a sütőbe. Kb. 12-15 perc kell neki, félidőben érdemes ránézni, mert ha nem terülnek szét a gombócok, akkor le kell nyomni őket egy kanál hátuljával.
Akkor jó, amikor a teteje épp megszilárdul, de még nem nem szárad ki. Hagyd a sütőlapon kihűlni, mert melegen törik!
Megjegyzések