Svéd húsgolyók
Már több mint egy hete mutatta meg Murphy a videót, de még mindig sírva és vonyítva vihogok rajta, akárhányszor meglátom. Így főznek a vikingek :)))
Szóval, húsgolyó volt az ebéd. A mennyiségeket tippeltem, kicsit rosszul, mert eléggé morzsaízű lett az eredmény, de a receptet már korrigálva adom meg, így biztosan jó lesz :)
- 50 dkg darált hús - fele marha, fele disznó
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 bögre zsemlemorzsa (125 ml)
- 1/2 bögre tej
- só
- bors
- 1 evőkanál vaj - kb. 2 dkg
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál szójaszósz
A zsemlemorzsát összekeverjük a tejjel és hagyjuk, hogy megszívja magát. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk és a zsemlemorzsához keverjük, sózzuk, borsozzuk, majd belegyúrjuk a húst. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, hagyjuk egy pár percig állni.
A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd kis tűzön aranybarnára sütjük benne a húsgolyókat, majd tányérra szedjük. A barnaszószhoz a serpenyőben visszamaradt pörzsanyagokra öntjük a tejszínt, ha kell, akkor egy kis vizet, elkeverjük benne a szójaszószt, és kiforraljuk.
Tálaláskor adjunk mellé krumplipürét és vörösáfonya lekvárt :)
Megjegyzések
Már jó párszor ette svéd húsgombócot! És mindenkinek csak ajánlani tudom...
esztili: látnád, ahogy sütit csinálnak :D
Benc-E-moke: :)))
amióta (nagy pofával) "tökélyre fejlesztettem" a házi svéd húsgolyót már csak kávét/teát és sütit tolunk vásárláskor.
az én ideológiám a svéd húsgolyóra és hamburgerre: kell a marhahús, mert kell a vas
A husgombocokhoz :
500 gram darált marhahús, de lehet vegyesen marha / disznó is
½ dl morzsa
1 dl fözötejszín
2 ek finomra vágott vöröshagyma
1 tojás
1 kk só
1 csipet örölt fekete bors
vaj a sütéshez
A mártáshoz :
1 ek finom kukoricaliszt, vagy buzaliszt
2 dl habtejszín
2½ dl marhahúsleves kockából (1/4 kocka + 2 dl víz)
Keverd össze e tejszínt a morzsával és hagyd állni amíg besürüsödik (kb. 10 perc). Add hozzá a darált húst, a hagymát, a tojást, a sót és a borsot. Keverd össze gyors mozdulatokkal és csinálj belöle apró gombocokat ( 1 gomboc kb. 15 gram). Melegítsd fel a vajat és amikor már nem sistereg rakd bele a gombocok egy részét. Süsd öket 5 percig. Elöször süss egy próbagombócot, amit kostolj meg, hogy eléggé van e füszerezve. (sülés közben a sónak egy része kisül belöle). Ne tegyél tús sokat egyszerre a serpenyöbe, mert részben lehütik a vajat, részben nem lesz helyük forogni, amikor rázogatod a serpenyöt, hogy minden oldalrol egyformán piruljanak. Sülés alatt kell még vajat tenni hozzá és azt ujra melegíteni.
A mártáshoz keverd össze a lisztet a tejszínnel csomómentesre, add hozzá a húslevest, öntsd át a serpenyöbe és forrald fel.
Fött krumplit vagy krumplipürét és vörösáfonyalekvárt kinálnak hozzá