Vianne forrócsokija
Az előző előtti kedden kimaradt, de most dupla Könyves Kedd jön kárpótlásul. Azért dupla, mert hoztam egy Joanne Harris idézetet nektek a recepthez, a recept pedig Joanne Harris Francia konyha című könyvéből származik. Tessék hátradőlni és lazítani egy kicsit!
"Van valami az alkimista művészetéből ebben a folyamatban, amely a nyers csokoládéból efféle, bölcs bolondoknak való aranyat állít elő; ez a műkedvelő varázslat talán még anyámnak is kedvére lett volna. Munka közben mélyeket lélegzem, hagyom, hogy kitisztuljon a fejem. Az ablakok nyitva vannak, és a kereszthuzattól még hideg is volna, ha a tűzhely és a vörösréz edények izzása, az olvadó csokoládéból felszálló gőz át nem melegítené a levegőt. A csokoládé, a vanília, az áthevülő réz és a fahéj egybevegyülő illata sejtelmes és mámorító; Dél- és Közép-Amerika nyers, földszagú ízeit, az esőerdő forró, gyantás illatát idézi. Mostanában így utazom, ahogy valaha szent rítusaikban, az aztékok. Mexikó, Venezuela, Kolumbia. Montezuma udvara. Cortez és Kolumbusz. A szertartásos kelyhekben az istenek eledele fortyog és habzik. Az élet keserű bűvitala."
Hozzávalók, 4 kis bögre forrócsokihoz:
A tálaláshoz:
A tejet felmelegítjük a chilivel, fahéjjal és vaníliával, majd amikor forró, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, a fűszeres tejbe szórjuk bele az étcsokit, és melegítsük folyamatosan kevergetve, amíg fel nem olvad. Melegen tálaljuk, amarettoval, tejszínhabbal, csokireszelékkel.
"Van valami az alkimista művészetéből ebben a folyamatban, amely a nyers csokoládéból efféle, bölcs bolondoknak való aranyat állít elő; ez a műkedvelő varázslat talán még anyámnak is kedvére lett volna. Munka közben mélyeket lélegzem, hagyom, hogy kitisztuljon a fejem. Az ablakok nyitva vannak, és a kereszthuzattól még hideg is volna, ha a tűzhely és a vörösréz edények izzása, az olvadó csokoládéból felszálló gőz át nem melegítené a levegőt. A csokoládé, a vanília, az áthevülő réz és a fahéj egybevegyülő illata sejtelmes és mámorító; Dél- és Közép-Amerika nyers, földszagú ízeit, az esőerdő forró, gyantás illatát idézi. Mostanában így utazom, ahogy valaha szent rítusaikban, az aztékok. Mexikó, Venezuela, Kolumbia. Montezuma udvara. Cortez és Kolumbusz. A szertartásos kelyhekben az istenek eledele fortyog és habzik. Az élet keserű bűvitala."
Joanne Harris: Csokoládé
Hozzávalók, 4 kis bögre forrócsokihoz:
- 4 dl zsíros tej
- 1/2 chili paprika, magok nélkül
- fél rúd fahéj
- 1 kis rúd vanília, felvágva
- 100 gramm étcsokoládé - én 86 %-osat használtam
A tálaláshoz:
- 1 kupak amaretto
- tejszínhab
- csokireszelék
A tejet felmelegítjük a chilivel, fahéjjal és vaníliával, majd amikor forró, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, a fűszeres tejbe szórjuk bele az étcsokit, és melegítsük folyamatosan kevergetve, amíg fel nem olvad. Melegen tálaljuk, amarettoval, tejszínhabbal, csokireszelékkel.
Megjegyzések
De jól esne most egy kicsi.Olyan szeles idő van,biztos felmelegítene.
Csibe: gyere, adom is :)
esztili: ha szereted a töményen csokis dolgokat, akkor mindenképpen :)