Arab palacsinta, narancsvirágos sziruppal
Ha már tegnap egy recept volt a Mardi Gras-hoz kapcsolódóan, akkor nézzünk még egy szokást, ami a Húshagyó Keddhez kapcsolódik. Ez nem más, mint a Palacsinta Nap :) És mivel kedd - és szeretek sokmindent beletuszkolni egy bejegyzésbe -, jöhet is egy könyves keddi recept, ugye?
És ha már itt tartunk: BOLDOG NŐNAPOT :)))
A könyv Nigella Forever Summer című könyve, amit frissen és ropogósan kaptam kézhez tegnap - tudom, régi könyv és amúgy is sok könyvem van, de ez még nagyon kellett... Nyár ugyan nincs, de ez a recept... Annyira jól néz ki, hogy ennyi nyáridézés igenis kell.
Nem árulok zsákbamacskát, be kell vallanom, hogy aki ilyen mindenféle földi jóval ellátott palacsintát szeretne, annak bizony lesz egy útja a legközelebbi arab delikáteszbe, de higgyétek el, megéri.
Hozzávalók, kb. 20 db kis palacsintához:
A sziruphoz:
A palacsintához:
A tálaláshoz
A szirupot készítsük el először, mert annak kicsit ki kellene hűlnie a tálaláshoz. A cukrot és a vizet tegyük egy szószos lábasba - az a jó, ha vastag az alja, nehogy odaégjen a cukor -, melegítsük fel, rázogatva, amíg fel nem olvad a cukor. Ne kevergessük, csak szép laza csuklóval körkörösen mozgassuk az edényt.
Amikor a cukor felolvadt, mehet bele a citrom leve, és forraljuk alacsony lángon kb. 15 percig, amíg be nem sűrűsödik egy kissé. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy bele engedsz egy kanalat, és ha fennmarad egy réteg a kanál hátulján, akkor jó is lesz. Ekkor mehet bele a narancsvirágvíz. További 5 percig forraljuk, majd félre tesszük, amíg ki nem hűl.
A palacsintához a száraz összetevőket keverjük össze, majd mehet bele a joghurt, a vaj és a tej fele. Keverjük össze, ha még nagyon nehéz keverni, akkor adjuk hozzá a maradék tejet. A végén egy nokedlitészta sűrűségű tésztát kell kapnunk. Egy meleg palacsintasütőbe adagoljuk a tésztát, egy nagy evőkanálnyi egy adag, ebből kellene a kanál hátlapjával kis köröket kiügyeskedni. Nem lesz nehéz :) Kis lángon süssük mindkét felét barnára.
Tálaláskor locsoljunk a palacsintákra egy kis szirupot, majd mehet rá a vágott pisztácia.
Hozzávalók, kb. 20 db kis palacsintához:
A sziruphoz:
- 3/4 bögre cukor
- 1/2 bögre és 2 evőkanál víz
- egy fél citrom leve
- 1 evőkanál narancsvirágvíz
A palacsintához:
- 1 1/2 bögre liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 1/4 teáskanál sütőpor
- 1 csipet őrölt kardamom
- 3 evőkanál joghurt
- kb. 1/2 bögre tej
- 1 nagy tojás
- 3 evőkanál puha vaj
A tálaláshoz
- 1-2 marok vágott pisztácia
A szirupot készítsük el először, mert annak kicsit ki kellene hűlnie a tálaláshoz. A cukrot és a vizet tegyük egy szószos lábasba - az a jó, ha vastag az alja, nehogy odaégjen a cukor -, melegítsük fel, rázogatva, amíg fel nem olvad a cukor. Ne kevergessük, csak szép laza csuklóval körkörösen mozgassuk az edényt.
Amikor a cukor felolvadt, mehet bele a citrom leve, és forraljuk alacsony lángon kb. 15 percig, amíg be nem sűrűsödik egy kissé. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy bele engedsz egy kanalat, és ha fennmarad egy réteg a kanál hátulján, akkor jó is lesz. Ekkor mehet bele a narancsvirágvíz. További 5 percig forraljuk, majd félre tesszük, amíg ki nem hűl.
A palacsintához a száraz összetevőket keverjük össze, majd mehet bele a joghurt, a vaj és a tej fele. Keverjük össze, ha még nagyon nehéz keverni, akkor adjuk hozzá a maradék tejet. A végén egy nokedlitészta sűrűségű tésztát kell kapnunk. Egy meleg palacsintasütőbe adagoljuk a tésztát, egy nagy evőkanálnyi egy adag, ebből kellene a kanál hátlapjával kis köröket kiügyeskedni. Nem lesz nehéz :) Kis lángon süssük mindkét felét barnára.
Tálaláskor locsoljunk a palacsintákra egy kis szirupot, majd mehet rá a vágott pisztácia.
Megjegyzések