Csőben sült karfiol
Gondolkoztam, hogy érdemes-e képet készíteni róla, mert ugyebár este, mire készen lett már sötét volt és ilyenkor csak a mesterséges fény játszik, de annyira jól nézett ki, hogy szerettem volna mégis megosztani veletek. A recept egyébként nem nagy kaland, csak annyit csavartam a szokásos sajtos besamelen, hogy tettem bele egy kis curryport, hogy szép színe legyen és mégiscsak legyen Valami íze. A curry meg a karfiol jó együtt, érdemes kipróbálni.
- 1 kis fej karfiol
- 0,5 liter zöldségleves - kockából is jó, nyugodtan
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 3-4 dkg reszelt sajt
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 teáskanál currypor
A karfiolt rózsáira bontjuk és addig főzzük a zöldséglevesben, amíg kissé meg nem puhul, majd szűrjük le. Nem kell teljesen puhára, mert még puhulni fog a sütőben is, de már ne legyen kemény. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a szerecsendió és a curry. Engedjük fel a tejjel és keverjük simára, majd főzzük fel. A sajt felét keverjük a mártáshoz.
Egy tűzálló tálban rendezzük el a karfiolt, öntsük rá a mártást, a maradék sajtot pedig szórjuk a tetejére. Én cserépedényben sütöttem, azt hideg sütőbe kell tenni, így a hideg sütőbe ment, 180 fokra állítottam a sütőt és kb. 25 percig sütöttem, amíg meg nem pirult.
Megjegyzések