Narancsos-csokis profiterole
Könnyen szállítható, de mégis valami ünnepi édességet szerettem volna bevinni szülinapi "tortának" a Cégbe. A hagyományos torta eleve nem játszik, mivel az nem BKV-kompatibilis, a profiterole viszont remekül szállítható dobozban is.
Az alap tészta receptjét már használtam két éve, ITT megtalálhatjátok. Most a töltelék és az öntet változott. Maradt még egy kis szirupom a múltkori arab palacsintából, ezt használtam az öntethez cukor helyett, illetve tettem hozzá egy kis kandírozott narancshéjat. Tölteléknek most egyszerű tejszínhabot használtam, mert szerintem a csokis-narancsos öntet eléggé intenzív ízű volt.
A tésztához:
- 2,5 dl víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 4 tojás
- 1 teáskanál őrölt kardamom
A narancsos-csokis öntethez:
- 3 dl habtejszín
- 5 dl tej
- 1 csomag csokis pudingpor
- 80 ml narancsvirágszirup - elkészítés ITT, vagy ehelyett 3 evőkanál cukor és 1 kupak narancsvirágvíz
- 5 dkg fekete csokoládé
- 5 dkg kandírozott narancshéj
A sütőt bekapcsoltam melegedni, a 180 fokot célozzuk meg.
A tejben keverjük el a pudingport és folyamatosan kevergetve főzzük fel. Amikor besűrűsödik, vegyünk nagyon kicsire a lángot, és olvasszuk bele a csokit és a szirupot. Húzzuk le a tűzről, keverjünk bele 45 gramm narancshéjat. Fedjük le és hagyjuk kihűlni.
A tésztához a vajat olvasszuk fel a vízben, majd keverjük bele a kardamomot és a lisztet, és kevergessük addig, amíg a tészta el nem válik az edény falátót. A tojásokat egyesével verjük fel és dolgozzuk a tésztához, amíg egy homogén, eléggé ragacsos masszát nem kapunk. Én nagy gombócokat szerettem volna kapni, úgyhogy a tésztát 12 részre osztottam, ha kisebb gombócokat szeretnél, akkor nyugodtan lehet 24 vagy akár 36 részre is osztani. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire halmoztam - két tepsibe fért bele, mert eléggé megnő -, meglocsoltam alaposan vízzel, majd ment a sütőbe kb. 20 percre, amíg meg nem pirult. A kész tésztát hagyjuk hűlni.
A tejszínt verjük fel, tegyük habzsákba és töltsük meg a gombócokat úgy, hogy a habzsák csövét belenyomjuk a gombócba. A maradék tejszínnel lazítsuk fel a pudingot. A megtöltött gombócokat tegyük egy tálba, majd locsoljuk meg az öntettel. A maradék narancshéjat szórjuk az öntet tetejére, tálalásig tartsuk hűtőben.
Megjegyzések