Mákos krémes süti
Húsvéti sütik jönnek, szám szerint kettő, mindkettő Dokitól van. Láttam nála ezt a sütit, és annyira tetszett, hogy tudtam, hogy meg fogom csinálni hamarosan. Most komolyan, mák van benne, hogy hagyhattam volna ki? :) Egy icipicit macerás elkészíteni, sok edény kell hozzá, de érdemes volt belevágni a dologba, mert nagyon finom, ráadásul látványnak sem utolsó.
A tésztához:
- 3 tojás
- 20 dkg porcukor
- 0,25 dl tej
- 5 dkg darált mák
- 15 dkg liszt
- 3/4 csomag sütőpor
A krémhez:
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 7,5 dkg darált mák
- 75 ml víz
- 12,5 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
A csokimázhoz:
- 5 dkg étcsoki
- 1 evőkanál olaj
Először a tésztát készítjük el. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját keverjük habosra a cukorral és a tejjel. A lisztet, a mákot és a sütőport forgassuk a sárgájához, majd keverjük bele óvatosan a fehérjét, hogy ne nagyon törjön. A tésztát simítsuk a tepsibe, süssük kb. 15-20 percig. Akkor jó, ha a beleszúrt fokpiszkálóra már nem ragad a tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez két lábasra lesz szükséged. Az egyikben főzd fel a mákot a vízzel, addíg, amíg el nem fő belőle az összes víz, és hagyjuk kihűlni. A tejet keverjük el a liszttel és a vaníliás cukorral, majd főzzük fel, amíg be nem sűrűsödik. Én hideg vízben hűtöttem ki, folyamatosan kevergetve, így szép sima maradt.
A krémhez két lábasra lesz szükséged. Az egyikben főzd fel a mákot a vízzel, addíg, amíg el nem fő belőle az összes víz, és hagyjuk kihűlni. A tejet keverjük el a liszttel és a vaníliás cukorral, majd főzzük fel, amíg be nem sűrűsödik. Én hideg vízben hűtöttem ki, folyamatosan kevergetve, így szép sima maradt.
A vajat habosra kevertem a cukorral, majd ment bele a tejes krém és a mák is.
A krémet rákentem a piskótára, majd betettem a hűtőbe a sütit, hogy kicsit összeálljon.
A csokit megolvasztottam vízfürdő fölött az olajjal és a süti tetejére kentem. A tapasztalat az, hogy akkor lehet szépen felvágni, ha még ilyenkor bevágod a csokit, mert ha kihűlt, akkor már törik.
A krémet rákentem a piskótára, majd betettem a hűtőbe a sütit, hogy kicsit összeálljon.
A csokit megolvasztottam vízfürdő fölött az olajjal és a süti tetejére kentem. A tapasztalat az, hogy akkor lehet szépen felvágni, ha még ilyenkor bevágod a csokit, mert ha kihűlt, akkor már törik.
Megjegyzések