Túró rudi torta
Most, hogy már egy hete csücsül a piszkozatok között ez a két kép, ideje volt megírni hozzá a szöveget is. Kettes számú húsvéti édesség, túró rudi torta brownie alapokon, Dokitól. Aki szereti a túrós édességeket, annak alap darab; annak, aki annyira nem - ilyen vagyok én - jó kezdés a barátkozáshoz. Kicsit ugyan pepecselős, de ünnepnapokon azért megéri azt a kis plusz munkát.
A felvágáshoz egy kis segítség, hogy ha megolvasztjátok a torta tetejét egy kicsit - mondjuk szakácsfáklyával -, akkor szépen fel lehet vágni és nem reped meg a csoki, az "Erre továbbra" kattintva meg is lehet tekinteni az eredményt :)
A brownie-hoz:
- 66 g étcsokoládé - minél nagyobb a kakaótartalma, annál jobb
- 66 g vaj
- 85 g cukor
- 1 tojás
- 36 g liszt
A túró rétegekhez:
- 2x25 dkg túró
- 2x1 dl tejszín
- 2x2,5 dkg cukor
- 2xfél citrom reszelt héja
- 2x2 gr zselatin
A rétegek közé és a tetejére
- 14 dkg étcsokoládé - minél nagyobb kakaótartalmú, annál jobb
- 2 evőkanál olaj
Először a brownie-t készítsük el: a csokit olvasszuk fel vízgőz fölött, tegyük félre. A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojást és a lisztet, majd keverjük bele a csokit. A masszából 180 fokos sütőben süssünk tortalapot - 18 cm-es kapcsos forma - kb. 20 perc alatt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Az első réteg túróhoz a zselatint olvasszuk fel a tejszínben, majd vegyük le a tűzről, keverjük bele a túrót, a cukrot és a citromhéjat. Ha esetleg édesebb kellene, akkor mehet bele még cukor, de szerintem így is elég jó volt. A brownie-t rakjuk vissza a torta formába, öntsük rá a túrót, majd tegyük hűtőbe, amíg meg nem dermed, ez egy-két óra.
A csokiból kb. 5 dkg-ot olvasszunk fel egy evőkanál olajjal vízgőz fölött, majd csorgassuk a túróra és óvatosan kenjük el.
Erre jöhet a második túrós réteg, ugyanúgy elkészítve mint az első, a tetejére pedig a maradék csoki, az olajjal összeolvasztva.
Mikor a csoki megdermedt, már lehet is szeletelni.
Megjegyzések
Lekvároskukta: kézműves darab, a zöld tortatálam kistesója :)