Reszelt túrós
- Amilyet anyukád küldött a múltkor. Barna alul, középen túró és morzsás a teteje, mint a vakondtúrásnak.
Na, ennyiből próbáljátok beazonosítani, hogy mit akar, pláne úgy, hogy nem is anyukám küldte a pakkot, hanem Süti anyukája :) A legerősebb tippem a reszelt túrós volt, a receptet pedig Anditól szereztem. Kicsit türelmetlen voltam, mert nem vártam meg, amíg a tészta teljesen megkeményedik, de így is jó lett.
Hozzávalók, 30x22-es tepsihez:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg vaníliával illatosított cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 teáskanál sütépor
- 3 evőkanál holland kakaópor
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg vaníliával illatosított cukor
- 3 tojás sárgája + 4 tojás fehérje
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg darált keksz
A tésztát a robotgéppel összedolgoztattam, elég sokáig kell járatni, de higgyétek el, van elég nedvesség a vajban meg a tojás sárgájában, hogy összetartsa a morzsát. A gombócot két részre szedem - 2/3 és 1/3 arányban - fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe pár órára, amíg vissza nem dermed. Én már egy fél óra után kivettem, de nyugodtan maradhat tovább.
A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a többit összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a fehérjét.
A tepsit kivajazzuk- kilisztezzük, vagy kibéleljük sütőpapírral. A nagyobb tésztagombócot nagylyukú reszelőn belereszeljük a tepsibe és kicsit eloszlatjuk, hogy egyenletes legyen. Ráöntjük a tölteléket, majd a kisebb gombócot a tetejére reszeljük.
Alacsony lángon - 170 fok, gázsütőn a kis fokozat -, addig sütjük, amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki. Ez nekem eltartott olyan 50 percig, de figyeld folyamatosan.
Megjegyzések
Bianka: bizony :)