Török tejberizs
Nem mondanám, hogy túl sűrűn eszek török étteremben, de a tejberizs, na azzal mindig el lehet csalogatni :) Van valami ebben a krémesre főtt-sült, finomságban, aminek nagyon nagyon nehéz ellenállni. Kicsit sokat kell a tűzhely mellett állni, szóval nem akkor kell nekiállni otthon, amikor épp tombol a kánikula, de mivel most épp zuhog nálunk az eső...
Öcsém, aki szintén nagy tejberizses azt mondta, hogy mostantól ezt is felveszi az "étlapra" :)
- 1/2 bögre rizs
- 4 bögre tej
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor - a legtöbb recept lisztet írt, de szerintem ezzel finomabb
- 3 evőkanál vaníliával illatosított cukor
- 2 tojás sárgája
A rizst megmossuk, feltesszük három bögre tejben főni, és folyamatosan kevergetjük. Ezt nagyjából be is szívja, mire megpuhul, ekkor még adunk hozzá fél bögre tejet, hogy jól szétfőjön, majd elzárjuk és hozzákeverjük a cukrot. Ha nem elég édes, lehet még bele tenni, nekem pont jó volt. Félretesszük, hogy kicsit lehűljön. A tojást, a pudingport és a maradék tejet simára keverjük, majd összekavarjuk a kissé lehűlt rizzsel. Az egészet egy tűzálló tálba vagy formába simítjuk, és betoljuk a grill alá. 200 fokon kb. 10 perc alatt pirult meg a teteje.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit kihűlni, de a legjobb, ha hidegen tálaljuk :)
Megjegyzések
Most találtam rád és ez a Török tejberizs telitalálat lett máris nálam. Nem nagyon szoktam ilyet enni, de ez nagyon jól néz ki. Ki is próbálom. Köszi és további jó blogolást kívánok.
Bianka: feltétlenül :)
martinelli: köszönöm, nagyon kedves vagy :)