Tápiókapuding, kardamomos nektarinnal
Tápiókapuding, megint, ezúttal "rendelésre". A minap arról beszélgettem a nálamnál nagyobb konyhai tapasztalattal rendelkező kolleganőimmel, hogy ha hárombogyós pite - Farmvilleseknek: Tripleberry pie - töltelékébe tápiókagyöngyöt keverek, akkor az vajon be fog-e dagadni eléggé a sütés alatt és felszívja-e a bogyókból kiszivárgó levet.
Ebben a kérdésben nem jutottunk dűlőre, viszont felmerült a kérdés, hogy milyen is az a tápióka, mert ők még nem ettek. Eredetileg csak egy sima vaníliás-juharszirupos dologra gondoltam, de találtam még egy nektarint a hűtőben, úgyhogy lett hozzá feltét is. A kardamom adott egy kis citrusos felhangot az egésznek, mindenkinek csak ajánlani tudom.
A pudinghoz:
- 1 bögre tápíókagyöngy (1 bögre=2,5 dl)
- 2 bögre tej
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 1 vaníliarúd
- 1/4 bögre juharszirup
A feltéthez:
- 1 nagy nektarin
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- 3 evőkanál juharszirup
A tápiókagyöngyöt beáztatjuk, kb. háromszoros mennyiségű vízbe. A kisebbeknek elég kb. 10 perc, a nagyobbnak fél óra, de nyugodtan hagyhatod tovább is. A gyöngyöket leszűrjük, feltesszük a tejben a vaníliarúddal főzni. Folyamatosan kavargassuk, mert gyorsan készen lesz ám :) Akkor jó, amikor a gyöngyök áttetszővé válnak. Belekeverjük a juharszirupot és a cukrot, megkóstoljuk, hogy elég édes-e, majd kis tálkákba osztjuk szét.
A feltéthez a nektarint felkockázzuk, elkeverjük a juharsziruppal és a kardamommal, majd lassú tűzön átmelegítjük, amíg a nektarin kicsit összeesik. A pudingra tesszük, és jól behűtjük tálalás előtt.
A feltéthez a nektarint felkockázzuk, elkeverjük a juharsziruppal és a kardamommal, majd lassú tűzön átmelegítjük, amíg a nektarin kicsit összeesik. A pudingra tesszük, és jól behűtjük tálalás előtt.
Megjegyzések
Pixie Pie: köszi :) Ma csináltam még egy adagot, rózsavízzel megbolondítva, isteni finom :)