IKEA-s fahéjas csiga
Gyakran járunk IKEA-ba - a lakásba MINDIG kell valami, illetve mivel én vagyok a pestilány, sokszor rendelésre is dolgozom az otthoniaknak -, és ha már ott vagyunk, szoktunk enni is. A fahéjas csigát is megkóstoltuk, ízlett. Én nem találkoztam a receptkártyával, Lilla viszont igen, az ő receptjét használtam a csigák elkészítéséhez.
Én is el tudom mondani, hogy az eddig használt kelt tészta receptemet kiütéssel taszítja le a trónról, mert könnyen kezelhető, nagyon finom és foszlós, és bár nem hittem benne, tényleg megsül 8 perc alatt. Öcsém csak annyit mondott rá: "jó ez a csiga, csak kevés".
A tésztához:
- 4 g porélesztő
- 3,5 dl liszt
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- 3 evőkanál cukor
- 1,25 dl tej
- 3,8 dkg vaj
A töltelékhez:
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 púpos kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál víz
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
A tésztához a vajat felolvasztom, majd a kenyérsütővel összedolgoztatom a többi hozzávalóval. A dagasztó-kelesztő fokozat gondoskodik a tésztáról, 1,5 óra múlva már ki lehet venni. Ha nincs kenyérsütőd, akkor meleg helyen hagyd kétszeresére kelni.
A tölteléket összekevertem egy habverő segítségével, jó habosra.
Lisztezett deszkán kinyújottam a tésztát, kb. fél centi vékonyra, majd megkentem a töltelékkel és jó szorosan feltekertem. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd a hurkát felszeleteltem, és a csigákat jó szellősen elrendeztem a tepsin.
A sütőt begyújtottam, 250 fokra. Amíg bemelegedett, addig hagytam kelni a csigákat. Ez kb. fél óra. A csigák mentek a sütőbe 8 percre és már készen is vagyunk.
Megjegyzések
http://www.ikea.com/ms/de_DE/img/pages/restaurant/rezepte/pdf/Rezeptkarte_Zimtschnecken.pdf