Kókuszos keksz
Szégyenszemre most fotó nélküli recept jön, kénytelenek lesztek elhinni nekem, hogy nagyon finom kis kekszet hoztam össze tegnap, feszültséglevezetőnek. Elsőre kókuszos-zabos kekszet terveztem, de mivel nem volt itthon zab - mocskosmolyok... -, úgyhogy módosultak a terveim. A keksz nagyon finom lett. Este nem fotóztam le, mert gondoltam majd reggel. Reggel viszont jöttek egyéb programok - emlékeztek, hogy mondtam, hogy jönnek MAJD erkélyt burkolni? Jöttek... -, úgyhogy megfosztottak a frankó fényképezős helyemtől, most meg már nem maradt egy morzsa sem...
A recept alapja EZ a frankó zabpelyhes keksz, csak most épp a zabpehely helyett kókuszreszelék került a tésztába.
Hozzávalók, 2 nagy tepsi kekszhez:
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 20 dkg liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 6 dkg kókuszreszelék
A vajat habosra keverjük a cukorral és
a vaníliával, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót is. Levágunk egy
nagy darab frissentartó fóliát, majd egy kb. 5 cm átmérőjű hengert
formázunk a tésztából. Nekem könnyebb volt úgy hengergetni, hogy már be
volt csomagolva, mert eléggé ragadt a tészta. Nem kell bele több liszt,
mert majd vissza fog dermedni :)
A csomagot tegyük a hűtőbe, amíg kemény nem lesz. Nyugodtan maradhat egy-két napig is.
Sütés
előtt előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd a tésztahurkából még
hidegen kb. 0,5 cm-es szeleteket vágunk. Ezeket helyezzük el egymástól
szellősen egy sütőpapírral bélelt tepsin, és kb. 12 perc alatt süssük
meg. Akkor jó, ha kap egy kis színt, és megszilárdul a teteje. A
felszedéssel várjuk ki, amíg teljesen kihűl, mert melegen törik!
Megjegyzések