Ráérős kenyérlángos
Ideje pótolni az elmaradásaimat, lassan akkor ki is kerülnek ide a Kifőztükben vendégszerepelt receptjeim.
A „ráérős” szó a címben tényleg komoly, ugyanis a tészta dagasztás nélkül készül, ezért érdemes jó előre gondolkodni. Bár az étel nagyon lassan készül el, megéri a várakozást, mert nagyon, nagyon finom. A feltétet nyugodtan lehet variálni, nekem ez a kedvencem.
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 2 dl langyos víz
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg kockázott húsos szalonna
- 1 fej lilahagyma
A lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval, majd elkeverjük a vízzel. A tésztát szobahőmérsékleten pihentetjük 12-16 órát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát szétnyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és kb. 15 percre a sütőbe toljuk.
Az a cél, hogy legyen egy kis kéreg a tésztán, mielőtt rákenjük a tejfölt. A lilahagymát vékony karikákra vágjuk. Ha megvan a kéreg, rákenjük a tejfölt, megszórjuk a szalonnával, és rászórjuk a lilahagymát. Megy vissza az egész a sütőbe kb. 35 percre, vagy amíg a teteje pirosra nem sül.
Megjegyzések
Kreatív konyha: nálunk is az a favorit :)