Egzotikus barackdzsem
Tudom, a karácsony még messze - pedig dehogy, már kevesebb mint két hónap -, viszont ha esetleg olyasmiben gondolkodtok, mint most én, akkor nyugodtan neki lehet kezdeni. Lesznek idén olyanok, akik dzsemválogatást fognak kapni tőlem, köztük ezt az érdekesebb darabot is.
A passiógyümölcsöt a budaörsi TESCO zöldség-gyümölcs részén találtam, barackot még lehet itt-ott találni - bár bevallom, hogy elég régen csináltam már-, és ha nincs lime, jó a citrom is. Ha nem barna cukorral készül, akkor világosabb lesz az eredmény, de szerintem így sem rossz. Az íze pedig mennyei.
Hozzávalók, 12 kis üveghez:
A barackot pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra, a passiógyümölcs húsát kanalazzuk ki, a lime levét facsarjuk ki. Az egészet keverjük össze a cukorral és hagyjuk kicsit állni, amíg levet nem ereszt. Én ekkor leturmixoltam az egészet, mert most nem szerettem volna darabos dzsemet. Hozzákevertem a dzsemfixet és folyamatosan kevergetve 5 percig zubogva forraltam. Kis üvegekbe töltöttem - ehhez most tölcsért használtam, nagyságrendekkel kisebb szívás, mint csak a kanállal ügyeskedni -, fejre állítottam két percre, majd vissza, és hagytam kihűlni.
Ha nem használsz dzsemfixet, akkor tovább kell főzni, és jól becsomagolva kell kihűteni.
A passiógyümölcsöt a budaörsi TESCO zöldség-gyümölcs részén találtam, barackot még lehet itt-ott találni - bár bevallom, hogy elég régen csináltam már-, és ha nincs lime, jó a citrom is. Ha nem barna cukorral készül, akkor világosabb lesz az eredmény, de szerintem így sem rossz. Az íze pedig mennyei.
Hozzávalók, 12 kis üveghez:
- 60 dkg barack
- 3 passiógyümölcs
- 1 lime
- 30 dkg barna cukor
- 1/2 tasak 2:1-es dzsemfix
A barackot pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra, a passiógyümölcs húsát kanalazzuk ki, a lime levét facsarjuk ki. Az egészet keverjük össze a cukorral és hagyjuk kicsit állni, amíg levet nem ereszt. Én ekkor leturmixoltam az egészet, mert most nem szerettem volna darabos dzsemet. Hozzákevertem a dzsemfixet és folyamatosan kevergetve 5 percig zubogva forraltam. Kis üvegekbe töltöttem - ehhez most tölcsért használtam, nagyságrendekkel kisebb szívás, mint csak a kanállal ügyeskedni -, fejre állítottam két percre, majd vissza, és hagytam kihűlni.
Ha nem használsz dzsemfixet, akkor tovább kell főzni, és jól becsomagolva kell kihűteni.
Megjegyzések
Imádom mindkét gyümölcsöt.