Sütőtökös-csokis puszedli
Nem mondanám rá, hogy keksz, mert nem ropogós, hanem olyan puszedli állagú, nagyon finom kis sütemény. A recept alapját Limara keksze adta, annyit változtattam rajta, hogy a gyömbér helyett kardamom került bele. Igen, jellemző, hogy azt tartok anyuéknál is, gyömbért meg nem :)
A sütőtökről még annyit, hogy mézédes, nagyon sötét színe van, és annyira krémes, hogy még. Imádom a sütőtököt, mondtam már? A krémesre sült tökből "loptam" el egy nyolcadnyit - nagy tök volt -, abból készült ez a puszedli.
- 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- csipet só
- 18 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 20 dkg sütőtökpüré
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg sütésálló csokilencse - most tejcsoki, de szerintem étcsokival jobb lenne
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, kardamomot és sót összekevertem. A robotgépbe belekockáztam a vajat és jó habosra kevertem a cukorral és a vanília kivonattal. Ebbe ment bele egyesével a tojás, majd a sütőtök, és kisebb fokozaton a lisztes keverék. Amikor egynemű lett a massza, egészen kis fokozaton még beleforgattam a csokilencsét.
A sütőt előmelegítettem 175 fokra - anyué villany, azon lehet így, a gázon olyan közepesre -, a tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd kis kupacokat kanalaztam rá a tésztából. Én kb. fél évőkanálnyi adagokat tettem rá, azokból elég nagy kekszek lettek, a képen lévőkön már csak kb. egy harmadnyi van.
14 perc alatt tökéletesre sültek, kicsit hagytam a tepsin hűlni mielőtt felszedtem, majd rácson hagytam teljesen kihűlni.
Megjegyzések