Sütőtökös-zsályás pogácsa
Nem csak puszedlit készítettem ott - bár abból már megkaptam a rendelést a következő adagra... -, hanem egy nagyon klassz pogácsát is. Mármint szerintem az, mert én szeretem a zsályát, de vannak akik nincsenek oda érte, nekik azt javaslom, hogy hagyják ki nyugodtan. A receptet Rita oldalán találtam, remek recept, és könnyű is elkészíteni. Tökfaragás mellé szerintem nagyon kellemes rágcsálnivaló.
A fenti tököt én faragtam, ha valakit érdekel, hogy milyen amikor világít, akkor IDE kattintva megnézheti.
- 35 dkg liszt
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- őrölt bors
- 12,5 dkg reszelt sajt - Rita cheddart javasolt, én házi füstölt, fokhagymás sajtot használtam, azzal is finom
- 1 dl tejföl
- 25 dkg sütőtökpüré - egy naaaagy sült tök nyolcada
- 10 dkg puha vaj
- 1 kis csokor zsálya - olyan 10-15 levél -, apróra vágva
A robotgépben összedolgoztattam a vajat a liszttel, szódabikarbónával, zsályával, sóval és borssal, amíg morzsás nem lett. Ekkor ment bele a sajt, majd a sütőtökpüré - az enyém olyan krémesre sült, hogy nem kellett áttörni -, majd a tejföl. Elég ragacsos tésztát kell kapni, ez nem gond, csomagoljuk el, és tegyük pihenni a hűtőbe pár órára.
Lisztezett deszkán gyúrjuk át, nyújtsuk ki 1 cm-esre, majd szúrjuk ki olyan 3 cm-es szaggatóval. Nyugodtan lehet vastagabb is a tészta, de én a kis pogikat szeretem.
180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt sültek át.
Megjegyzések
és nagyon jó tököt faragtál :-)