Libatepertő és libazsír
Mi mást is adhatnék Márton-napi reggelire, mint egy hagyományos klasszikust? Tepertő, töpörtő, töpörtyű, kinek mi tetszik :) A képen még friss, a zsírnak még nem volt ideje kihűlni. Ki kér? :)
- 1,5 kg bőrös libaháj
- 0,5 dl tej
A libahájat alaposan megmossuk és megtisztítjuk. Nekem most nagy szerencsém volt, mert olyan zacskót sikerült vennem, amiben alig volt toku. Olyan kb. 5x5 cm-es kockákra vágtam, majd egy maréknyit bedobok a lábosba és kavargatva addig sütöm, amíg ki nem sül belőle annyi zsír, hogy befedve a lábos alját. Ekkor megy rá a többi, és addig sütöm, amíg kap egy kis színt. Ekkor leszedem róla a zsírt, amit átszűrve üvegekbe töltök, és hagyom dermedni.
A tepertőből próbálom kinyomni a lehető legtöbb zsírt, majd amikor már nem sül ki több, aláöntöm a tejet, amitől megkapja a végső színét. Papírszalvétára szedve hagyom kihűlni.
Megjegyzések
Épp az előbb toltam pár falat kacsazsíros kenyeret:D
Liba nem volt a boltban, így kacsacombot sütöttem.
Araniel: a kacsazsíros kenyér se rossz :)