Müzliszelet, River Cottage módra
Ma egy olyan reggeli jön a sorban, amivel bizony sok meló van. Ki kell mérni, olvasztani, összekeverni, sütni, megvárni, amíg kihűl, összevágni, csomagolni, szóval macera, macera, macera. De ha a mérleg másik serpenyőjébe azt helyezzük, hogy ezért az egyszeri munkáért cserébe lesz 16 szelet müzlink, amit utána dobozba zárva egy hétig is ehetünk... nos, szerintem megéri a vele való foglalkozást :) Főleg, hogy egy müzliszeletet még reggeli rohanás közben is el lehet ropogtatni.
A receptet Hugh Fearnley-Whittingstall egyik segítője, Tim mutatta be a reggelis részben a River Cottage minden napra sorozatban, azóta megszereztem a könyvet, így a receptet pontosan tudtam követni. A könyvben a műsorhoz képest fél adaghoz szól a recept, de nekem még így is bőven elég volt.
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg mogyoróvaj - én a darabos fajtát használtam, ebből a Lidlben szoktam betárazni amerikai napokon, de a Tescoban is lehet kapni, a nemzetközi részen, csak ott borzasztó drága, ha egyik sincs, akkor mogyoró a darálóba, hozzá pár kanál olaj, só és lehet csapatni :)
- 15 dkg barnacukor
- 7,5 dkg méz + egy kicsi a tetejére
- 1 narancs héja
- 1 citrom héja - na, jó, nekem lime, de senki nem veszi észre ;)
- 20 dkg aprószemű zabpehely - Sparban szoktam venni
- 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs - most vörösáfonya, aranymazsola és eper
- 15 dkg vegyes mag - most tökmag, szezámmag és napraforgómag + egy kicsi a tetejére
A vajat, mogyoróvajat, barnacukrot, mézet és a citrusok héját keverjük össze egy kissé, majd nagyon alacsony lángon olvasszuk őket össze. A száraz összetevőket keverjük össze, majd alaposan forgassuk össze az összeolvasztott dolgokkal, hogy mindenhol átnedvesedjenek. Nyomkodjuk a keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 160 fokon süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a széle. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, és csak akkor vágjuk fel szeletekre.
Én este csináltam, reggel szeleteltem, így nem morzsálódott nagyon.
Megjegyzések