Tiramisu, tojás nélkül, Halloweenre hangolva
Eredetileg nem akartam tiramisut csinálni, de aztán az egyik hajnalban jött valahonnan egy ötlet, hogy ha a qpakékhez kékre festettem a mascarponét, akkor milyen klassz lenne, ha most meg valamivel narancsra színezném, és milyen jól nézne ki rajta a feketére ázott kakaó.
Tudom, tudom, ilyenkor jön az, hogy ételszínezéket nem eszünk, de szerintem ettől a mennyiségtől semmi bajunk nem lesz, mert egyébként nem szokásom ilyesmivel színezni az ételeket. Szóval, Szilas színezéket használtam, a narancssárga magában nem lett olyan színű, mint amilyet szerettem volna, ezért adtam hozzá még egy citromsárgát is, így lett tökéletes.
A tetejére meg a csontocskák és a koponya... Szuper halloweeni édesség :) Két adag is készült, az egyiken citromsárga és fehér csontocskák voltak - erről van a két felülnézeti kép -, a másik pedig a rózsaszín csontokkal a "megbontott" verzió.
A nyers tojástól még mindig irtózom, szóval ismét tejszínhabbal lazítottam fel a mascarponés krémet, de gondolom a színezés a hagyományos verziónál is működik.
- 5 dl tejszín
- 50 dkg mascarpone
- 4-5 evőkanál porcukor - ízlés szerint lehet több is
- 1 kupak vanília kivonat
- 1 kupak narancsvirágvíz
- 0,5 dl grapefruit likőr - ez volt a narancsszínű, de jó helyette a brandy vagy a konyak is
- 1 tégely narancssárga ételfesték - Szilas
- 1 tégely citromsárga ételfesték - Szilas
- 2 csomag babapiskóta - összesen 48 db
- 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 dl forró víz
- csontocskák és koponyák a tetejére
A tejszínhabot keményre verjük és félre tesszük. A mascarponét kikeverjük a cukorral, vaníliakivonattal, narancsvirágvízzel, likőrrel és az ételfestékekkel, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
Négy evőkanál kakaót összekeverünk 2 dl forró vízzel, most kávé helyett ebbe fogjuk forgatni a babapiskótát. Kezdjük el a rétegezést: kakaóba áztatott piskóta, krém, piskóta, krém, stb. Az utolsó réteg krém lesz, amit szórjunk meg a maradék kakaóval, majd rendezzük el a tetején a csontocskákat.
Megjegyzések