Zabkása
Úgy gondoltam, hogy most, hogy vége van a halloweeni posztoknak, novembertől minden hónapban kitalálok egy témát és aköré rendezem a bejegyzéseket. Ebben a hónapban a reggeli a téma, olyan recepteket igyekszem hozni, amelyek finomak, gyorsan elkészíthetőek, évszaknak megfelelőek, és adnak egy jó kis lökést a nap elején ebben a borongós-hideg időben.
Az ötletet Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage mindennapra című műsora adta, úgyhogy mivel mással is kezdhetném a sort, mint a zabkásával?
Bevallom, én is azok közé tartoztam, aki abszolút el nem tudta volna képzelni pár éve, hogy a zabkása finom is lehet. De ez a verzió kifejezetten az, krémes, csak egy kis mézet csorgattam bele, hogy édes legyen, de jó lenne reszelt almával vagy banánnal is. Ha szeretitek a tejberizst vagy a tejbegrízt, akkor ezt is érdemes kipróbálni, és jó sok ideig nem éhezik meg utána az ember.
Elkészíteni kb. 5 perc, komolyan, tovább tart megvárni, amíg fogyaszthatóra hűl, mint az elkészítése.
- 10 dkg zabpehely - én az aprószeműt használtam, az gyorsabban szétfő, de a nagyobb szemű is használható
- 3 dl tej
- 4 dl víz
- 1 csipet só
- az ízesítéshez adagonként 1 teáskanál méz
A zabpelyhet összekeverjük egy lábosban a folyadékkal, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Olyan állag a jó, mint a puding vagy a tejberizs, eddigre a zabpehely szinte teljesen szétfő, de nem lesz olyan, mint a cement. Adagoljuk ki tálkákba, csorgassuk rá a mézet, hagyjuk fogyaszthatóra hűlni, de még melegen fogyasszuk el.
Megjegyzések
Jó ez a tematizálás is :)
A zabkását nálunk szerencsére szereti mindenki, be is dobom egyik reggel!
Moha: köszi :)
Betti: sorra kerül, reményeim szerint még a héten :)