Marcipános keksz
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a keksz. Először a névnapomra készült - ezek vannak a képen -, de azóta beválogattam az ajándékba készülő kekszválogatásos dobozba, mert bizony megérdemli. Az eredeti receptet Sütisaroknál találtam, csak egy picit változtattam rajta, ugyanis az a felvetés, hogy rózsavíz legyen a sütiben... hát, khm.. szóval nem talált azonnali ujjongásos rajongásra :) De most komolyan, tényleg én vagyok az EGYETLEN akinek ízlik a rózsavíz??? :)))
A keksz dobozba zárva sokáig friss marad (na, ha nem fogyna el rögtön...), csinos kis fém dobozban átadva remek karácsonyi ajándék lehet édesszájúaknak :)
A díszítéshez használtam villát - ezzel lett a rácsos forma -, majd pedig a fondant formázóból azt az eszközt, ami a képen is van, ezzel értem el a virágos hatást. Szerintem klassz lett, a végső forma már ez lett, amit a karácsonyi dobozba tettem, egy pötty narancslekvárral a közepén.
- 19 dkg lisz
- 13 dkg natúr marcipán
- 9 dkg puha vaj
- 6 dkg barna cukor
- 1 tojás - az eredetiben két sárgája, de így is jó lett
- 1 kupak vanília kivonat - az eredetiben 1 teáskanál rózsavíz
A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással, majd hozzákeverjük a vanília kivonatot is. A marcipánt lereszeljük, majd így keverjük a tésztához, alaposan eldolgoztatjuk. Ezután jön bele a liszt, gyorsan keverjük, amíg össze nem áll. Elég ragacsos még a massza, de ez nem baj, majd a hűtőben visszakeményedik.
Én úgy csináltam, hogy levágtam folpackot, ebbe beletettem a tészta felét, majd a folpackba csavarva szépen rudat formáztam belőle. Ugyanígy tettem a másikkal is. A rudak átmérője kb. akkora volt, mint egy 20 forintos. Mentek a hűtőbe fél órára, hogy visszadermedjenek.
Amíg dermed a tészta, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen.
A tésztarudakat 16-16 részre vágtam, és megformáztam a formázó rúddal - belenyomod a közepébe egy kicsit és körbeforgatod. A villával formázottaknál annyit csináltam, hogy belenyomtam a villa hátulját a tésztába, aztán megint, az előző nyomásra merőlegesen. Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem őket - egyszerre 16 fért bele a tepsibe, a többit addig a hűtőben tartottam -, majd 10-12 perc alatt megsütöttem őket. Rácsra szedve hagytam őket kihűlni.
Megjegyzések
És szépek a kekszek :)