Marcipános konyakmeggy
Azt kell mondjam, hogy ez az első igazán jól sikerült bonbonom. Persze messze nem olyan tökéletes, mint amiket mondjuk Erinaceánál, Gesztenyénél vagy Emőkénél látni, de ha nekem sikerül, akkor másnak is igenis érdemes megpróbálni :)
Amikor elkezdtem tervezni a karácsonyi sütisdobozokat, akkor benne volt a fejemben, hogy bizony valami bonbont is jó lenne beletenni. Az ihlet azonban csak pár nappal Karácsony előtt pattant ki az agyamból, amikor a Vörösmarty téren sétáltunk az adventi vásárban, és Kuzinkám rábökött egy hatalmas kupac konyakmeggyre, hogy na, ezt az anyukája biztos nem utasítaná vissza.
Ekkor eszembe jutott, hogy a konyakmeggy úgy készül, hogy a szeszbe áztatott meggyet bevonják fondant-nal, aztán pedig csokival, és a "lé" úgy keletkezik, hogy a fondant lassan elolvad a szeszben, ami kioldódik a meggyből. Aszalt meggy és marcipán akadt itthon, így azok kerültek a bonbonba.
Szerintem nagyon szépek lettek, és valószínűleg pont Karácsonyra lesznek tökéletesek.
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dkg marcipán
- 15 darab aszalt meggy
- 1,5 dl konyak
Az aszalt meggyet beáztattam a konyakba egy éjszakára.
A csokit jelenlegi eszközkészletemmel elérhetően kezdtem el temperálni: a csoki 3/4 részét felolvasztottam vízgőz fölött, majd lehúztam, és a maradékot is felolvasztottam benne. Ha normálisan szeretnétek csinálni, akkor Erinacea írt erről egy nagyon jó posztot, ITT találjátok.
Szóval a csoki felolvadt, kevergettem még egy kicsit, úgy érzésre, hogy kicsit lehűljön. Ezután beleöntöttem az egészet a kikészített szilikonformába, pár pillanatig benne hagytam, majd egy sütőpapír fölött fejre állítottam a formát, hogy a felesleg ki tudjon folyni, majd pedig lehúztam egy fém spatulával a felesleget.
A meggyet leszűrtem, majd beburkoltam a marcipánnal, a kis gombócokat pedig az előkészített csokiburkokba tettem. A csokit lehúztam a sütőpapírról, megint felolvasztottam, ráöntöttem a formára, majd spatulával megint lehúztam róla a felesleget.
Megjegyzések
A tieid is nagyon szépek, ne szerénykedj! :)