Lila krumpli gratin
Bevallom ezt a gratint még december közepén készítettem valamikor, Araniel kiváló lila krumplijából, akkor bizony nem gondoltam, hogy ennyire "felkapott" lesz a téma januárban :) A gratin elbírt volna még egy kis tejszínt, a krumplival viszont nagyon elégedett vagyok.
Szerintem csak két dologban - na, jó az árában is, de azt hagyjuk - különbözik a "rendes" krumplitól az elkészítése. Én úgy vettem észre, hogy ez egy jó kemény fajta, sokáig kell főzni, cserébe viszont nem esik szét. A másik pedig, hogy héjában kell főzni, hogy megmaradjon a csodaszép színe. A képek magukért beszélnek.
A főtt, hámozott krumpli |
Azóta már láttam a Sparban is, fél kilós 80 dkg-os csomagban, sőt van egy direkt színes krumplikra szakosodott oldal is, ahonnan lehet rendelni.
Ez aztán egy igazi színpompás téli étel, nem gondoljátok? :)
- 0.5 kg krumpli
- 2-3 dl tejszín
- egy marék erős sajt
- só
- bors
- szerencsendió
A krumplit héjában megfőzzük, szinte puhára. Van, aki csak leheletvékonyra szeleteli és úgy önti rá a tejszínt, de én inkább előfőzöm, hogy biztos puha legyen. A krumplit felkarikázzuk, leöntjük a tejszínnel, só, bors, szerencsendió, a tetejére pedig a sajt, majd mehet a sütőbe, amíg meg nem pirul.
Megjegyzések
Kati: én talán két éve hallottam róla először, tavaly nyár elején még kutatni kellett utána, most meg már a Sparban is kapni... Lehet, hogy egyszer csak hozzátok is eljut :) Termeszteni egyébként ugyanúgy kell, mint a "rendes" krumplit, Araniel megmondhatja :)