Mákos kalács
A képen látható kalács apunak készült, születésnapja alkalmából. Bár nem teljesen ilyet álmodtam meg, szerintem jól sikerült, a mákos töltelék pedig egyszerűen isteni finom. Egy pici szeletet még magamnak is engedélyeztem reggelire :)
A fonásnál megint csak figyelni kell arra, hogy lazára kell fonni - én erre képtelen vagyok -, illetve arra, hogy hagyni kell neki elég időt kelni, mielőtt a sütőbe dugja az ember, hogy kicsit levegősebb legyen a végeredmény.
A tészta, a jól bevált Moha-féle:
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 30 ml tej
- 2 dl joghurt
- 2 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- lekenéshez 1 tojássárga
- 25 dkg darált mák
- 2 dkg gríz
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 3 kanál baracklekvár
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép dagasztó programjával dolgoztattam össze, majd hagytam megkelni.
A töltelékhez a mákot összekevertem a grízzel, cukorral, vaníliás cukorral, majd az egészet leforráztam a tejjel, majd alaposan elkevertem és beleforgattam a lekvárt is.
A megkelt tésztát három részre osztottam, téglalappá formáztam, megtöltöttem a mákkal, feltekertem, majd a három ágat összefontam.
A fonásokat bevágtam, mert arra gondoltam, hogy majd sütés közben milyen szépen szét fog nyílni. Az egészet lekentem tojással és hagytam még egyszer megkelni. Sütés előtt szórtam egy kis cukrot a tetejére. 180 fokon kb. 35-40 percet sült, amíg meg nem pirult a teteje.
A sütőből kivéve lekentem tejjel és letakartam egy konyharuhával, és így hagytam kihűlni.
Megjegyzések