Narancsos sült csirke
Mint azt már biztosan sok helyen láttátok, tavaly is megjelent a Kifőztük magazin Karácsonyi különszáma. Ha figyelmesen olvastátok, akkor ismerős lesz ez a recept, ugyanis ezzel járultam hozzá a kezdeményezéshez. Elég mókás volt, hogy amikor csináltam - március elején, már majdnem egy éve, te jó ég, hogy telik az idő... - éppen szakadt a hó, szóval nem volt nehéz összehozni a karácsonyi hangulatot.
Arra gondoltam, hogy egy olyan receptet készítek a karácsonyra készülőknek, ami viszonylag kevés anyagi és időfektetést igényel, viszont kellően különleges egy ünnepi vacsorához. A narancs és a fahéj nagyon jól működik együtt a csirkével, aki pedig igényli, a kisülő szaftból locsolgathat a sültre tálaláskor.
Karácsony ugyan már elmúlt, de azért egy téli ünnepi ebédre vagy vacsorára még mindig ellőhető ez az egyszerű kis recept.
Karácsony ugyan már elmúlt, de azért egy téli ünnepi ebédre vagy vacsorára még mindig ellőhető ez az egyszerű kis recept.
- 1 közepes méretű egész csirke - kb. 1,5 kg
- 2 narancs
- 5 csillagánizs - ha nem jutsz hozzá, akkor használj szegfűszeget, azzal is működik a dolog, bár kicsit más lesz az összhatás
- 1 evőkanál apró darabokra tört fahéj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg vaj
- só
- bors
A csirkét alaposan megmosom, majd szárazra törlöm. A narancsokat alaposan megsikálom, az egyik narancs héját citrushámozó vékonyabb részével lehúzom - ha nincs ilyen eszközöd, akkor reszeld -, a másikét pedig lehámozom a zöldséghámozóval, vigyázva, hogy csak a sárga részt szedjem le. Az egyik narancsot nyolcadokra vágom, a másiknak csak a levére lesz szükség, úgyhogy azt kicsavarom. Az apróbb narancshéjat összedolgozom a vajjal, majd hurkát formázok belőle, fóliába csomagolva a mélyhűtőbe teszem, amíg vissza nem dermed - kb. 10 perc -, és felszeletelem.
A csirkét sózom, borsozom, és belemasszírozom az őrölt fahéjat kívül és belül is, majd a mellénél óvatosan elválasztom a bőrt a hústól, vigyázva, hogy el ne szakadjon. A lyukba benyomkodom a fűszervaj felét. A csirkét beleültetem a sütőtálba - nekem egy mázas cserépedényem van, de jénai is megfelel -, a hasüregébe dugom a nyolcadolt narancsokat, a fahéj és a csillagánizs felét. A bőrére masszírozom a maradék fűszervajat, és köré szórom a narancshéjat, a maradék fahéjat és a csillagánizst, majd meglocsolom a narancslével.
Ráteszem a tál tetejét és a hideg sütőbe tolom, majd bekapcsolom a sütőt 170 fokra. Egy órát sütöm így, majd ránézek, ha megpuhult, akkor leveszem a tetőt, feljebb kapcsolom a sütőt 190 fokra és még 20 percig sütöm, amíg ropogósra nem sül a bőre.
Megjegyzések
:)