Narancsos sajttorta
Facebookra már kitettem a képet, de most hozom a receptet is hozzá. Bár a Tésztavarázstól még mindig el vagyok ájulva, de ennél a receptnél kijött az a "hiba", ami sajnos minden külföldi könyvnél előjön: olyan alapanyagok vannak benne, amiről egyszerű földi halandó azt sem tudja, eszik-e vagy isszák. A receptet így kicsit magyarabbra szabtam, szerintem sikerrel.
Két dolog volt, amit megváltoztattam.
1. Friss sajt: ez létező dolog, itthon is lehet kapni, fresh cheese vagy cottage cheese fedőnéven. Azzal nekem egy gondom van, hogy eleve sósnak találom, így nem szívesen használom süteménybe. A túró jellegre hasonló "sajt", így azt használtam.
2. Natúr krémsajt: régebben a Tescoban lehetett kapni soft cheese fedőnéven, mostanra eltűnt, a Lidlben kapható változatból pedig a natúr is sós. Lehetne Philadelphiat használni, de nekem annak nem tetszik az íze - olyan lisztes vagy nem is tudom -, úgyhogy mascarponét használtam a helyettesítésre. Aki szeretne, készíthet hozzá házi krémsajtot, ennek a leírását sok blogon meg lehet találni.
A kis technikai kitérő után akkor jöjjön a torta. Az alapja a már említett - isteni finom, ropogós és annyira vajas, hogy büntetni kéne - pate sablée, erre jön a szaftos, csodás krém, a tetejére pedig egy kis narancslekvár.
A szerző szerint ez a legfinomabb sajttorta, amit valaha evett, nos, közel jár az igazsághoz :)
UPDATE: Emőke is megsütötte, és akkor most felhívom a figyelmet, hogy akinek nem ilyen extra magas tortakarimája van, az nyugodtan felezze el a krémet, mert nem fog beleférni. Az enyémbe is úgy fért bele - amint a képen talán látszik, hogy teljesen kitöltötte a formát.
UPDATE: Emőke is megsütötte, és akkor most felhívom a figyelmet, hogy akinek nem ilyen extra magas tortakarimája van, az nyugodtan felezze el a krémet, mert nem fog beleférni. Az enyémbe is úgy fért bele - amint a képen talán látszik, hogy teljesen kitöltötte a formát.
- 280 gramm pate sablée - recept ITT
- 4 narancs
- 350 gramm túró
- 350 gramm mascarpone
- 150 gramm tejföl
- 175 gramm kristálycukor
- 4 tojás
a tetejére:
- 6 evőkanál narancslekvár
A pate sableé-t nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, majd óvatosan nyomkodjuk bele egy kapcsos tortaformába. Béleljük ki belülről a tésztát sütőpapírral és súlyozzuk le rizzsel/babbal, de akinek vannak ehhez kerámiagolyóbisai, nyugodtan használja azt. 170 fokon süssük 30 percig, majd vegyük ki a nehezéket, süssük további 5 percig. És hagyjuk hűlni.
A sütőt állítsuk vissza 140 fokra.
A narancsnak a héja és a leve kell, ezt keverjük el a túróval, mascarponéval, tejföllel és a cukorral, majd adjuk hozzá az enyén felvert tojásokat. Az egész masszát öntsük a tésztára, a tortát pedig süssük kb. másfél órán át. Hagyjuk hűlni, tálalás előtt pedig kenjük meg narancslekvárral.
Megjegyzések
Szuper lett!
A könyvet egyébként komolyan mondom, úgy olvasom, mintha szépirodalom lenne :-)
A könyvvel kapcsolatban teljesen egyet értek :)))
A többi krémet holnap szuflé formában megmentem. Lehet nem kapok több ingyen könyvet, de ezt a hibát le fogom írni (na meg a friss sajt dolgot is) :) Amúgy a maradékból lett sablée keksz, az viszont csúcs..tényleg. :)
Nem kéne kevesebb narancslé, vagy mást rontottam el?