Pate sablée
Úgy gondoltam, hogy követem annyiban a Tésztavarázs tematikáját, hogy először hozok egy alapreceptet, aztán pedig néhány receptet, amihez az alapot fel lehet használni. Elsőnek a pate sablée-n akadt meg a szemem, ezen a hihetetlenül omlós, vajas tésztán.
A kész tésztából készülhetnek aprósütemények, tésztakosárkák, sajttorta alapja, gyümölcsös piték alapja. Ez a tészta sülés után elég törékeny, viszont az íze, hmmm. Összeállítani nagyon egyszerű, hűtőben pár napig eláll, fagyasztva pedig három hétig. Testvére, a pate sucrée, kevesebb vajjal készül, így kevésbé törékeny és könnyebben kezelhető.
Ez itt a friss adag, ma reggel készítettem, holnap pedig jövök az aprósüteményekkel, hétvégén pedig egy tortával.
- 250 gramm liszt
- 200 gramm puha vaj, kockákra vágva
- 100 gramm átszitált porcukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
A lisztet a gyúródeszkára halmoztam, a közepébe csináltam egy elég nagy lyukat, amibe belefért a cukor, a só és a vaj. A vajat elmorzsoltam a cukorral, majd beleütöttem a tojásokat, és összegyúrtam a tésztát. Fóliába csomagolva hűtőben kell pihentetni 1-2 órát, hogy a vaj visszadermedjen.
Megjegyzések