Trónok Harca - Gyümölcsös zabkenyér
Az eredeti recept alapján az igazi neve zabkenyér datolyával, almával és naranccsal, de ilyen hosszú nevet azért csak nem adok neki. Aki ismeri a Trónok harcát - meg esetleg engem... - az biztosan tudja, hogy - a fröcsögő testnedveken és intrikán kívül - nagyon sok étel is szerepel a könyvekben. Az ötlet, hogy ezeket elkészítsük, nem az enyém, hanem egy bizonyos The Inn at the Crossroads blog szerzőié. Mindenféle érdekességeket is lehet találni náluk, hamarosan megjelenik a könyvük is, úgyhogy aki tud angolul, annak érdemes nézelődni náluk.
Az egyik recept, amit kinéztem magamnak ez a bizonyos gyümölcsös zabkenyér. Aki a kételkedne benne, hogy szerepel a könyvben, a Kardok viharában keresse, a királyi lakodalom 77 fogása között, Tyrion falatozik belőle.
Ja igen, még valami: War is Coming...
Hozzávalók:
A zabpelyhet összekevertem a vízzel, élesztővel, mézzel, vajjal, sóval és a gyümölcsökkel, majd hozzáadtam két bögre lisztet és elkezdtem gyúrni. Addig adtam hozzá a maradék lisztből, amíg egy könnyen gyúrható tésztát kaptam. Nekem kb. 2 evőkanálnyi liszt maradt ki, a liszttől függ, hogy mennyi folyadékot vesz fel. A tésztát alaposan megdagasztottam, majd egy tálba tettem, lefedtem és meleg helyen duplájára kelesztettem.
Az első kelesztés után visszaütögettem a tésztát, hogy minél több levegőt kinyomjak belőle, majd megformáztam lapos cipó alakúra, bevágtam keresztben, egy pici vizet kentem a tetejére és rászórtam a nagyszemű zabpelyhet. Hagytam kétszeresére kelni, a sütőt pedig előmelegítettem 200 fokra.
Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sült meg a kenyér. Tálalás előtt jó, ha hagyod langyosra hűlni, de hidegen is finom.
Ja igen, még valami: War is Coming...
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 bögre aprószemű zabpehely
- 2 és 1/2 - 3 bögre liszt - nekem majdnem kellett a 3, ebből 2 bögre zabliszt, 1/2 bögre sima liszt és 1/2 bögre rozsliszt volt
- 1 csomag száraz élesztő
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál puha vaj
- 1 teáskanál só
- 1 és 1/2 bögre meleg víz
- 1/3 bögre összevágott datolya
- 1/3 bögre összevágott kandírozott narancshéj
- 1/3 bögre összevágott alma
- kb. 1 evőkanál nagyszemű zabpehely a tetejére
A zabpelyhet összekevertem a vízzel, élesztővel, mézzel, vajjal, sóval és a gyümölcsökkel, majd hozzáadtam két bögre lisztet és elkezdtem gyúrni. Addig adtam hozzá a maradék lisztből, amíg egy könnyen gyúrható tésztát kaptam. Nekem kb. 2 evőkanálnyi liszt maradt ki, a liszttől függ, hogy mennyi folyadékot vesz fel. A tésztát alaposan megdagasztottam, majd egy tálba tettem, lefedtem és meleg helyen duplájára kelesztettem.
Az első kelesztés után visszaütögettem a tésztát, hogy minél több levegőt kinyomjak belőle, majd megformáztam lapos cipó alakúra, bevágtam keresztben, egy pici vizet kentem a tetejére és rászórtam a nagyszemű zabpelyhet. Hagytam kétszeresére kelni, a sütőt pedig előmelegítettem 200 fokra.
Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sült meg a kenyér. Tálalás előtt jó, ha hagyod langyosra hűlni, de hidegen is finom.
Megjegyzések