Banános-mogyoróvajas muffin Rachel módra
Az első recept, amit a teszteléshez választottam, a "Fogások gyerekeknek" című részből került ki, szóval pont nekem való :) Az egyetlen nehezen/drágán beszerezhető alapanyag szerintem a mogyoróvaj - Írországban ez nyilvánvalóan nem gond -, de aki épp nem tárazott be belőle, amikor amerikai napokat tartottak a Lidlben, az se keseredjen el, mert házilag is könnyen elkészíthető.
A muffin finoman mogyorós, enyhe banán íze is van, szaftos, szóval másnapra is nyugodtan elkészíthető, tízóraira kifejezetten bejön :)
Egy icipici hiba azért csúszott a receptbe: én nem tudom, hogy az íreknél mekkora egy muffinforma, de a recept 12 darabot ír, nekem viszont kétszer is bőven megtelt a muffinos tepsim...
Hozzávalók, 24 darab muffinhoz:
- 275 gramm liszt
- 50 gramm zabpehely
- 1 evőkanál sütőpor - ez nekem egy kicsit durva mennyiség ennyi liszthez, szerintem egy teáskanál is bőven elég
- 2 tojás
- 150 gramm világos barnacukor
- 2 banán, meghámozva, összetörve
- 125 gramm darabos mogyoróvaj* - a recept "ropogósat" ír, de a crunchy az itthon darabos néven fut
- 50 gramm olvasztott vaj
- 250 ml tej
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a muffintepsit kibéleljük a papírokkal.
A lisztet, sütőport és zabpelyhet összekeverjük.
A tojást felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a banánt, a mogyoróvajat, az olvasztott vajat és a tejet. Ebbe a kulimászba beleforgatjuk a száraz összetevőket, beleadagoljuk a tésztát a muffin formába és kb. 18 perc alatt megsütjük.
* a mogyoróvajat házilag úgy készítjük, hogy késes aprítóban vagy kávédarálóban összedarálunk 125 gramm mogyorót - lehetőleg sótlant - kb. 1 evőkanál olajjal, amíg krémes nem lesz.
Megjegyzések