Porter sörös sütemény - Rachel Allen
Néha kifejezett jó érzéssel töltene el, ha nem lennének a rábökéssel kiválasztott receptemben hibák. Most konkrétan fordítási hibák. Mert ezek zavaróak. Vakarhatom a fejem, hogy nabasszus, itt most mégis mi a francot akarhattak. Aztán, mivel én beszélek angolul és elég sok angol főzős műsort nézek, és sok cikket olvasok, ismerem az egzotikusabb fűszerek neveit is angolul, elkezdem fejben visszafordítani a receptet tükörfordítással eredetire, hogy lássam, mi is a hiba. Még jó, hogy nem francia volt az eredeti mű :)
A fordítónak üzenném, hogy az "allspice" továbbra is szegfűbors (Budapesten az Ázsia boltban kapható őrölt változata, egyébként a Kotányi fűszerek között már láttam egész szegfűborsot, úgyhogy nagyobb áruházakban érdemes keresni, de ha minden kötél szakad, akkor a szerecsendió-szegfűbors kettőst ki lehet váltani mézeskalács fűszerkeverékkel) és nem "vegyesfűszer". Vegyesfűszer, az mi??? Gyros fűszerkeverék? :) A "fruitcake" se gyümölcstorta, hanem gyümölcskenyér, de mindegy...
Szóval, aki a bevezető alapján gyümölcstortát várna - kép nincs a recepthez a könyvben, de Rachel tök cuki, ahogy bontogatja a cukrot a virágos köténykéjében :) -, azt könnyen csalódás érheti, de gyümölcskenyérnek a recept baromi jó. Olyan illata van sülés közben, hogy ingatlanosoknak ajánlom, hogy ezt süssék, amikor árulni kezdenek egy lakást, mert teljesen "otthon-édes-otthon" hangulata lesz tőle az embernek. A sörnek nincs tolakodó íze benne, inkább csak egy kellemes "ez-finom-de-fogalmam-sincs-hogy-mi-ez" ízt ad a süteménynek, a szénsavassága pedig lazítja a tésztát. Délutáni teázás mellé szerintem nagyon jó, de egy buliról se zavarnának vele haza, ha ezt vinnéd ajándékba.
A recept Rachel Allen, A család kedvencei című könyéből származik, amelyet a T.bálint Kiadó jóvoltából lapozgathatok.
- 450 gramm liszt
- 1 teáskanál reszelt vagy őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt
vegyesfűszerszegfűbors - 1 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 225 gramm vaj
- 225 gramm világos barna cukor
- 450 gramm mazsola - aranymazsola is mehet bele, vegyesen, ahogy sikerül
- 75 gramm kandírozott narancshéj, felaprítva
- 2 tojás
- 330 ml Guinness vagy más barna vagy fekete sör (porter sör)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kapcsos formát kibéleljük sütőpapírral.
A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, szerencsendióval és szegfűborssal, majd belemorzsoljuk a vajat. Ehhez jöhet a cukor, a mazsola és a kandírozott narancshéj.
A tojásokat kissé felverjük - a sárgája és a fehérje keveredjen el rendesen -, majd összevegyítjük a sörrel és az egészet a száraz összetevőkhöz forgatjuk. Alaposan elkeverjük, majd a tésztát belesimítjuk az előkészített formába.
Kb. 2 órát sütjük, de egy óra után néhaz nézzünk rá, mert lehet, hogy nem kell neki annyi idő. Akkor jó, ha a próbatű a szúrás után már tisztán jön ki.
A formában hagyjuk hűlni kb. 20 percet, aztán pedig a forma és a papír nélkül rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Megjegyzések
Erika: igen, Google első találat és kiderül, hogy miről van szó...