Sütőformák és barackos áfonyás cobbler
A Metroban vásároltunk az egyik nap és a kiárusítós részen megláttam ezeket. Naná, hogy nekem feltétlenül kellettek. Főleg a zöld, szögletes sütőtál. Meg a fehér. Mert gyönyörűek. És ha már lett sütőtálam, akkor fel is avattam.
Cobbler. Paplansüti. Szemérmes barack. A lényeg ugyanaz: alul a karamellizálódó gyümölcs, felül a tépkedett tésztaréteg, esetleg egy kis cukorral megszórva, majd az egész összesül a sütőben. Mindenféle gyümölccsel lehet készíteni, a gyümölcsréteg egy csepp alkoholt - rum, amaretto, barackpálinka, stb - is elbírna.
A barack egy tálhoz túl sok volt, kettőhöz meg kevés, úgyhogy áfonya is került bele, szerintem nem rontotta el, viszont legközelebb bátrabb leszek és teszek bele még gyümölcsöt.
A gyümölcs réteghez:
- 6 nektarin - lehet 8 is, nem bugyog ki annyira
- 10 dkg áfonya
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő - ha folyósabban szereted, akkor elég kevesebb, vagy ki is hagyhatod
A tésztához:
- 7 dkg vaj
- 16 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
A barackot felkockáztam, majd hozzákevertem az áfonyát, és összeforgattam a cukorral, szerecsendióval és a keményítővel. A keveréket eloszlattam a sütőformák aljában.
A tésztaréteghez összekevertem a lisztet a cukorral, sóval és sütőporral. Ebbe belemorzsoltam a vajat, majd az egészet összegyúrtam a tojással. Egy egészen puha tésztát kaptam, ebből csipkedtem a gyümölcsréteg tetejére.
A sütőtálakat hideg sütőbe tettem, 190 fokra melegítettem és kb. 40 percet sütöttem, amíg a teteje barna nem lett, és a gyümölcs meg nem sült.
Megjegyzések