Levendulás-vaníliás csiga
Az IKEÁ-s fahéjas csiga tésztájából készült, kardamom helyett most levendulával, a töltelék pedig vaníliapuding. Mivel duplaadag tésztát csináltam és gondoltam, hogy majd egy tekerésre lesz kétszer annyi csiga, kissé nagyra sikerültek, de mondjuk így legalább egyszerre egy is elég :)
Először voltak kétségeim, hogy a kész, kisült csigán mennyire lehet majd érezni a levendulát, de végül pont sikerült eltalálni az arányt: finom, lehet érezni, hogy virágos, de nincs szappaníze. Az ötletet egyébként Limara falinaptára adta, talán a júliusi lapon szerepelt EZ a recept.
A tésztához:
- 1 csomag (7 g) porélesztő
- 7 dl liszt
- 1 csipet só
- 10 szál levendulavirág
- 6 evőkanál cukor
- 2,5 dl tej
- 7,4 dkg vaj
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3-4 evőkanál cukor
- 5 dl tej
A tejet felmelegítjük, majd mielőtt forrna, levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a levendulát. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szűrjük le.
A vajat olvasszuk meg. A lisztet keverjük el a cukorral, sóval, porélesztővel, adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat, majd gyúrjunk belőle tésztát és letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ha ezt kenyérsütőgéppel csináljuk, akkor a dagasztó-kelesztő programot használjuk.
Amíg kel a tészta, készítsük el a pudingot és hagyjuk hűlni. Aki szereti, tehet bele esetleg egy marék mazsolát is, nálunk ezt leszavazták :)
A kész tésztából alaposan nyomkodjuk ki a levegőt, nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, töltsük meg a pudinggal, tekerjük fel és vágjuk 1 cm-es csigákra, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, de hagyjunk közöttük elég helyet, mert még nőni fognak!
A sütőt melegítsük elő 250 fokra, amíg bemelegszik, addig a csigák még kelnek. Tegyük a tepsit a meleg sütőbe, majd a csigák méretétől függően kb. 8-12 percig sütjük őket, majd rácson hagyjuk kihűlni. Melegen és hidegen is finom.
Megjegyzések