Szilvás morzsasüti
Gyorsan összedobható, igazi őszi sütemény, bár az időjárás már megint szórakozik velünk :) Sok-sok gyümölcs, morzsa a tetejére, szerintem nagyon finom. A szilva elég édes volt, úgyhogy csak kevés cukrot tettem rá, a fahéjat viszont nem kell sajnálni a gyümölcsről. A tésztába én őrölt szegfűborsot tettem, de ha nem találtok ilyet, akkor mézeskalács fűszerkeverékkel vagy fahéjjal is nyugodtan dolgozhattok.
Sütéskor, ha ilyen formát használtok, tegyetek alá valami tepsit vagy papírt, mert hajlamos kifolyni és az alátett tepsit könnyebb takarítani, mint a sütőt :)
Hozzávalók, 1 kis kerámia sütőtálhoz:
A gyümölcs réteghez:
A tészta réteghez:
A szilvát kimagoztam, összevágtam, majd összekevertem a cukorral, keményítővel és a fahéjjal, majd az egészet beleborítottam a sütőtálba.
A tészta összetevőit gyorsan összemorzsoltam, nem fog összeállni teljesen, de ez nem is gond. A morzsát rászórtam a gyümölcsre, majd az egészet a sütőbe toltam. Mivel én féltem a kerámia táljaimat, hideg sütőbe szoktam tenni. 180 fokra melegítem és kb. 30-40 perc alatt készre sütöm. A gyümölcs ekkor kicsit bugyog, a morzsa pedig aranybarna. Kissé kihűlve már tálalható is.
Hozzávalók, 1 kis kerámia sütőtálhoz:
A gyümölcs réteghez:
- 60 dkg szilva
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő - ha folyósabban szereted, akkor kevesebb
- 1 kávéskanál fahéj
A tészta réteghez:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zabpehely - nekem most apró szemű, de a nagy szeművel szebb
- 5 dkg dió
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- 10 dkg liszt
A szilvát kimagoztam, összevágtam, majd összekevertem a cukorral, keményítővel és a fahéjjal, majd az egészet beleborítottam a sütőtálba.
A tészta összetevőit gyorsan összemorzsoltam, nem fog összeállni teljesen, de ez nem is gond. A morzsát rászórtam a gyümölcsre, majd az egészet a sütőbe toltam. Mivel én féltem a kerámia táljaimat, hideg sütőbe szoktam tenni. 180 fokra melegítem és kb. 30-40 perc alatt készre sütöm. A gyümölcs ekkor kicsit bugyog, a morzsa pedig aranybarna. Kissé kihűlve már tálalható is.
Megjegyzések