Snickerdoodle, a fahéjas keksz
Rachel Allen újra támad, ezúttal a Bake és a fahéjas keksz, aminek annyira vicces neve van, hogy muszáj volt kipróbálni. A hideg és a rosszkedv ellen pedig a konyhából kiszálló fahéjillat igazi nehézfegyver. Olvastam már olyan receptet is a Pinteresten, aminél egy almás cobbler tetejére szórják a sütit a "normál" tészta helyett ITT meg lehet nézni, szerintem borzasztó jól néz ki az is.
A keksz kívül roppan a cukorrétegtől, belül omlós, lezárt (=hét lakattal) dobozban hetekig eláll. Arra figyelj, hogy miután kiveszed a sütőből, minél gyorsabban szedd fel a sütőpapírról, mert a megolvadt cukor hajlamos odaragadni.
- 125 gramm puha vaj
- 110 gramm cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 250 gramm liszt
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 3/4 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
A forgatáshoz:
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál fahéj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot, a sót és a szerencsendiót. Apránként beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd az egészből tésztát gyúrunk. Egy picit puhább lesz, mint a linzertészta, de azért ne nagyon ragadjon.
A tésztát 32 részre osztjuk. Felezd, felezd, felezd, felezd, felezd és már meg is vagy :) Kis gombócokat formázunk, és megforgatjuk a fahéjas cukor keverékében. A gombócokat szellősen a tepsire tesszük - nekem 16 jutott egyre -, majd egy villa segítségével kissé lenyomjuk.
Kb. 8-12 percig sütjük, nekem az első adagnak kellett 12 perc, a másodiknak elég volt a 8. Kivesszük, rácsra tesszük hűlni.
Megjegyzések
Tudom, ez nem elég egzakt, de ezek az angol/amerikai keksz receptek sajnos ilyen műfaj :(
Az enyém azért ilyen barna, mert ugye fedi a fahéj.
Amikor kihül omlós:)