Sütőtökös égetett krém
Makaronokat készítettem, életemben először, lassanként ezt is megmutatom majd, viszont addig is lássuk, mihez kezdtem a tojások sárgájával. Maga a recept nem nagy durranás, viszont igazi őszi party-kaja, úgyhogy egészen jól illeszkedik a Gyémánt Konyhán futó dobozos játék témakörébe, ami ezúttal Játék az étellel.
A créme brülée készítése nálunk általában társasági esemény, mert ugye a karamellréteg akkor a legfinomabb, amikor roppan - mandy még mindig szereti kiskanállal összetörni a karamellt a créme brülée tetején... -, és ugye akkor roppan a legszebben, amikor még friss és a krém nem kezdi el feloldani. Meg hát ahol vannak fiúk és minilángszóró, ott előbb utóbb valaki elkéri :)
A játék tehát az, hogy az előző nap elkészített krémet kiveszem a hűtőből, teszek mellé egy kis tálban cukrot, kanalat, mindenki szór magának a sajátjára, begyújtjuk a lángszórót és mehet a buli :) Közben lehet trükköket is tanulni egymástól, hogy ki tudja egyenletesebbre olvasztani a cukrot.
Aki szereti mellé a gyümölcsöket, azokat is kis tálkákban lehet kitenni mellé és mindenki választhat magának, amit szeretne :)
Hozzávalók, 3 tálkához:
a tetejére:
a mókához:
A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet egy vastag falú lábosban elkezdjük főzni. Folyamatosan kavargassuk, nehogy odakapja az alját! Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor összekapja a tojást, de ha kevergetjük, akkor egyszercsak besűrűsödik. A krémet levesszük a tűzről, belekeverjük a tököt, és kis tálkákba adagoljuk. Kihűlés után a felhasználásig a hűtőben tároljuk.
Tálaláskor megszórjuk cukorral a krém tetejét - ízlés kérdése, de 1-2 teáskanálnyinál általában nem kell több -, majd a szakácsfáklyával megkaramellizáljuk. Óvatosan fogjuk meg a peremét, de amint a karamell megdermed, már ehető is.
A créme brülée készítése nálunk általában társasági esemény, mert ugye a karamellréteg akkor a legfinomabb, amikor roppan - mandy még mindig szereti kiskanállal összetörni a karamellt a créme brülée tetején... -, és ugye akkor roppan a legszebben, amikor még friss és a krém nem kezdi el feloldani. Meg hát ahol vannak fiúk és minilángszóró, ott előbb utóbb valaki elkéri :)
A játék tehát az, hogy az előző nap elkészített krémet kiveszem a hűtőből, teszek mellé egy kis tálban cukrot, kanalat, mindenki szór magának a sajátjára, begyújtjuk a lángszórót és mehet a buli :) Közben lehet trükköket is tanulni egymástól, hogy ki tudja egyenletesebbre olvasztani a cukrot.
Aki szereti mellé a gyümölcsöket, azokat is kis tálkákban lehet kitenni mellé és mindenki választhat magának, amit szeretne :)
Hozzávalók, 3 tálkához:
- 3 tojás sárgája
- 3 dl tejszín
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 2 evőkanál cukor
- 3 evőkanál sült sütőtök, összetörve
a tetejére:
- kristálycukor
a mókához:
- egy szakácsfáklya/minilángszóró
A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet egy vastag falú lábosban elkezdjük főzni. Folyamatosan kavargassuk, nehogy odakapja az alját! Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel, mert akkor összekapja a tojást, de ha kevergetjük, akkor egyszercsak besűrűsödik. A krémet levesszük a tűzről, belekeverjük a tököt, és kis tálkákba adagoljuk. Kihűlés után a felhasználásig a hűtőben tároljuk.
Tálaláskor megszórjuk cukorral a krém tetejét - ízlés kérdése, de 1-2 teáskanálnyinál általában nem kell több -, majd a szakácsfáklyával megkaramellizáljuk. Óvatosan fogjuk meg a peremét, de amint a karamell megdermed, már ehető is.
Megjegyzések
Amúgy nagyon finom lehet ez a krém, csak nekem olyan lángszoró pisztolyom nincs:)
Az én lángszórómat apu barkácsboltban szerezte :)
Köszi előre is:)
Ne haragudj, hogy így kértem, de nálunk csak azt a hagyományos kerek,óriási, szürke hajú sütötököt kapni.
http://2.bp.blogspot.com/-Tkfxbpf2sA4/UF7nkrcnKtI/AAAAAAAAGN4/d2XJRDaPUjQ/s1600/DSC_5276.jpg