Fűszeres almáspite
A tökös pite tésztájából maradt egy adagnyi, és ahogy már írtam, ebből almás pitét szerettem volna csinálni. A kivitelezésen még egy picit dolgoznom kell, de az eredmény szerintem nem lesz rossz. A tészta receptjét ITT megtaláljátok, ha nem baj, nem pötyögöm be újra.
- 6-8 darab alma - nekem egészen kicsik voltak, nagyból talán 4 is elég lenne
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő - vagy vanília pudingpor, ha a keményítőhöz nem jutsz hozzá
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
Az almát pucoljuk meg, szedjük ki a magházát, szeleteljük fel kb. fél centiméteres szeletekre. A barna cukrot, keményítőt és fűszereket forgassuk össze, majd keverjük bele az almát.
A tésztát vegyük két részre: 2/3-1/3 arányban. A nagyobb részt vékonyra nyújtsuk ki majd béleljünk ki vele egy pite vagy tortaformát. Nekem a 26 cm-es tortaformát sikerült vele kibélelni úgy, hogy legyen egy kis pereme. A tölteléket oszlassuk el a formában.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle csíkokat és fedjük le vele a pitét. 180 fokos sütőben kell sütni 10 percig, majd 150 fokon további 30-35 percig. Utólag rájöttem, hogy jobb úgy, ha az első 10 percben lefedve sütöm, mert úgy több levet ereszt az alma, de meg is lehet párolni, ha úgy jobban szeretitek :)
Tálaláskor mehet a tetejére egy kis porcukor, ha kisebb formában sütöd, akkor magasabb lesz, így egy kicsit lapos :)
Megjegyzések
a legritkább esetben tudom csak szép nagyra kinyújtani, és azt átrakni a tepsibe, az alját belenyomkodom valahogy, a tetején meg "csalok" a csillagokkal