Citromos keksz
Ez a doboz utolsó keksze, a citromos rácsos sütemény helyettesítője. Egy olyan kekszet kerestem, ami sokáig eláll, bírja a gyűrődést, ami az utaztatással jár és még egyszerű és citromos is. Nem volt egyszerű megtalálni, mert amikor beütöttem a googleba, hogy "lemon cookie", akkor szinte az összes úgy kezdte, hogy "lemon cake mix" vagyis citromos torta keverék... Pff.
De a végén azért megtaláltam EZT a receptet, nagyon elégedett vagyok vele, nézzétek el nekem, hogy nem porcukorba, hanem kristálycukorba forgattam a végén, szerintem így is mutatós.
Holnap teszek fel egy képet a kész dobozról - facebookos követők már láthatták -, és most úgy gondolom, hogy több receptes poszt nem is lesz már idén, jövőre viszont újult erővel találkozunk!
- 1 és 1/2 bögre liszt (1 bögre=2,5 dl)
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 bögre vaj - halandóknak, vagyis nekem: 110 gramm
- 1 bögre cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál citromhéj - biocitromé, vagy lehet venni készen
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- külön tálban: 5 dkg (por)cukor a forgatáshoz
A vajat megolvasztottam, összekevertem a cukorral, majd hagytam kihűlni. Robotgéppel hozzákevertem a citromlevet, citromhéjat, vaníliakivonatot, tojást, majd a sóval és sütőporral elkevert lisztet. A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap a sütőt előmelegítettem 190 fokra, a tésztából diónyi golyókat gyúrtam, meghempergettem a cukorban és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, szellősen, mert nőnek sütés közben!
A meleg sütőben kb. 10-12 perc kellett nekik, akkor jó, amikor a teteje már nem fényes. Kb. 1 percig hagytam hűlni, majd áttettem egy rácsra, hogy teljesen kihűlhessen.
Megjegyzések
Szép ünnepet kívánok!
Köszi a receptet, és kellemes ünnepeket!