Csokis-meggyes keksz
Nos, még egy sütemény, amivel annyira nem voltam elégedett. Mivel kép nincs róla, fogalmam sincs, hogy kellene kinéznie, a csokiszószt pedig teljesen átalakítottam, mert az eredeti sehogy sem akart működni. De azért finom lett :) Az eredeti neve egyébként csokoládéba mártott meggyes csemege az Egzotikus csók és gyilkosságban, hááát, én nem erre számítottam :)
Magának a keksznek egyébként olyan az állaga mint a McDonaldsban a triplacsokis keksznek, szóval annyira szerencsére nem lőttem mellé.
Hozzávalók, 20 darab kekszhez:
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 tojás
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 7,5 dkg sötét kakaópor
- 22,5 dkg liszt
- 20 szem meggy - kb. egy üveg befőtt negyede
A csokiöntethez - ez nem így van a könyvben, előre szólok :)
- 10 dkg feketecsokoládé
- 1/2 dl tej
- egy kicsi a meggy levéből
A vajat megolvasztottam, belekevertem a cukrot, hagytam szoba hőmérsékletűre hűlni. A robotgéppel belekevertem a tojást, a vaníliakivonatot és a kakaóport, majd ment bele a sóval, sütőporral, szódabikarbónával elkevert liszt. Egy morzsás tészta lesz a végeredmény, ha csipkeded belőle a diónyi adagokat, akkor össze fog állni!
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztából diónyi darabokat csipkedünk, golyókat formálunk, majd egy kis mélyedést nyomunk a közepébe, amibe kényelmesen belefér egy szem meggy. Hagyjuk köztük bőven helyet, mert terülni fognak sütéskor! ( Ez az instrukció mondjuk nem volt benne az eredeti receptben...)
A csokiszószhoz a csokoládét olvasszuk össze a tejjel, majd adjunk hozzá annyi meggylevet, hogy szét folyjon. A meggyeket befedjük a szósszal, de vigyázzunk, hogy a sütőpapírra ne menjen rá.
A sütőben kb. 10-12 perc alatt sül készre, hagyjuk hűlni a sütőpapíron, mert melegen még törik.
Megjegyzések