Sugarcookie avagy a cukroskorong
Nos, akkor itt az utolsó recept az Egzotikus csókból, de nem az utolsó a sütis dobozból, ugyanis abba még került egy citromos keksz is. Ennek az az oka, hogy eredetileg a könyv végén szerepel egy rácsos citromos sütemény, viszont arról nem gondolom, hogy egyrészt kibírná az utaztatást - az egyik doboz több mint ezer kilométert fog megtenni... -, másrészt szerintem el sem állnak karácsonyig.
Na, de kanyarodjunk vissza ehhez a cukroskoronghoz. Kicsit hülye neve van magyarul, de az angol sugarcookie elég alap süti az angol/amerikai kultúrkörben. A könyv szerint az a trükk, hogy nem sima sütőport, hanem borkősavat tesznek a tésztába, és ettől lesz egy érdekes, roppanós állaga. Nekem ízlik, de hogy csak azért vegyetek-e borkősavat... hááát, nem tudom :)
- 10 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál borkősav
- 1 csipet só
- 15 dkg liszt
- külön tálban: 2 dkg cukor a forgatáshoz
A vajat megolvaszottam, összekevertem a kétféle cukorral, majd hagytam kihűlni. Robotgéppel beledolgoztam a tojást, a vaníliakivonatot, majd a sóval, szódabikarbónál és borkősavval elkevert lisztet. Az egészet dobozba tettem és hagytam egy éjszakát a hűtőben állni. Kissé hígnak tűnhet, de amint kihűlt, könnyű lesz vele dolgozni.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kihűlt tésztából diónyi gombócokat gyúrunk, meghempergetjük a cukorban, kicsit ellapítjuk. A sütőlemezt béleld ki sütőpapírral, a korongokat lazán tedd bele, mert nőni fognak!
Kb. 10-15 perc alatt sülnek meg, akkor jó, ha a tetejük már nem fényes, és az aljuk éppen barnulni kezd. Hagyd a sütőlapon egy percig, majd tedd át rácsra, nehogy a cukor odaragadjon!
Megjegyzések