Gyömbéres narancslekvár
A narancs és a gyömbér szerintem jól mennek egymáshoz, így az elkészített narancslekvárokból az egyikhez felhasználtam a kertben termett gyömbér egy nagyobb darabját is. Én egész kicsi üvegekbe szoktam tenni a lekvárt - eredetileg sűrített paradicsomos üvegek -, egész évben gyűjtöm őket, mert pont annyi fér egy üvegbe, amennyi egy reggeli gofrizás vagy palacsintázás alkalmával el is fogy.
A gyömbér miatt ez egy kissé csípős lekvár, úgyhogy óvatosan vele, de akár süteményekbe is használható.
A receptet a narancsokhoz kapott receptkártyáról néztem le, szerintem finom lett, csak a végén figyelni kell rá, hogy oda ne kapja az alját a tűz.
Hozzávalók, 10 kis üveg lekvárhoz:
- 1 kg kezeletlen narancs
- 20 dkg cukor
- 1 ujjnyi gyömbér
A narancsok felét meghámozzuk - a héjából lehet mondjuk kandírozott narancshéj -, majd az összeset kis kockákra vágjuk. Megszórjuk a cukorral, hagyjuk egy picit állni, amíg levet ereszt. A gyömbért megpucoljuk, majd lereszeljük, és hozzákeverjük a narancshoz. Alacsony lángon kb. másfél órát főzzük - amíg a narancs héja teljesen meg nem puhul -, majd még forrón tiszta üvegekbe töltjük. 10 percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések