Melengető lencsés egytál
Ez egy sólet-jellegű egytálétel, nem tart olyan sokáig elkészíteni, mint a babos verziót, de hasonlóan laktató a végeredmény, sokáig elvan a hűtőben és remekül szállítható munkahelyi ebéd. A recept eredetileg a Kifőztük magazin januári számában jelent meg, a magazin INNEN ingyenesen letölthető.
Ez volt az utolsó receptem a lapban, szóval a vendégeskedésnek vége, jövő héttől pedig narancsos recepteket hozok a blogra, mert a héten azokkal voltam elfoglalva.
Hozzávalók, 3-4 személyre:
- 25 dkg lencse
- 10 dkg gersli
- 2 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál libazsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 szál répa
- bors
- babérlevél
- 20 dkg füstölt hús
A lencsét és a gerslit alaposan átöblítjük, majd bő
vízben egy éjszakán át áztatjuk.
A füstölt húst
felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, egy lábosban a
libazsíron üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, a lisztet, a pirospaprikát, a
borsot és alaposan összeforgatjuk. Az egészhez hozzáadjuk a lecsöpögtetett
lencsét és gerslit, a kockára vágott sárgarépát, a babérlevelet és felengedjük
annyi vízzel - vagy ha van, alaplével -, hogy bőven ellepje. Fedő alatt,
takaréklángon addig főzzük, amíg a lencse és a gersli meg nem puhul, ez
körülbelül egy óra.
Megjegyzések