Pizzagaluska
Sok külföldi blogon láttam már ezt a gombócokból álló kenyérfélét, igaz, a legtöbb helyen bolti kelt tésztából készült, töltelék nélkül. Íme az én verzióm, az aranygaluska mintájára: pizzakrémmel töltött sós tészta, fokhagymával és sajttal.
A recept a Kifőztük magazin januári számában jelent meg, vendégszereplésem alkalmából. Aki még esetleg nem látta, annak elmondom azt is, hogy a Kifőztük facebook oldalán naponta ajánlanak többek között tőlem is valamit. Jó dolog a vendégség, no :) A magazin továbbra is ingyenesen letölthető IDE kattintva.
Hozzávalók, egy 18 cm-es tortaformához:
A
tésztához:
- 25 dkg liszt
- ½ csomag szárított élesztő – 7 grammos csomaggal számolva 3,5 gramm
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1,5 dl meleg víz
- 3 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
A
töltelékhez:
- 1 kis üveg vagyis 80 gramm sűrített paradicsom
- 1 teáskanál olívaolaj
- só
- bors
- oregánó
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
A
rétegek közé:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 5 dkg reszelt sajt
A tészta
összeállításával kezdünk, mert annak kelnie kell. A hozzávalókból rugalmas
tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, majd meleg helyen, letakarva hagyjuk
duplájára kelni. Ha megkelt, lisztes kézzel kinyomkodjuk belőle a lehető
legtöbb levegőt.
A töltelék összetevőit
egy kis tálban összekeverjük, a fűszerezést variáljuk az ízlésünk szerint.
A tésztából csipkedjünk
nagyobb diónyi darabokat, lapogassuk el, töltsük meg 1-1 kávéskanál
töltelékkel, csippentsük össze és dolgozzuk el, hogy ne tudjon belőle kifolyni
a szósz.
Egy kapcsos tortaformát
vajazzunk ki, a maradék vajba keverjük bele a fokhagymát, a formába dobáljunk bele egy réteg
pizzagaluskát, kenjük meg a fokhagymás olvasztott vajjal, szórjuk meg sajttal,
majd jöhet még egy réteg galuska, fokhagymás vaj és sajt. A tetején mindenképpen
vaj és sajt legyen!
A galuskát hagyjuk
ismét kelni, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és a sajt pirosodásáig
süssük a galuskát. Melegen tálaljuk!
Megjegyzések